Het verhitten van tabak is een nieuwe manier om tabak te gebruiken. De tabaksstick die verhit wordt met de iQOS I Quit Ordinary Smoking (I Quit Ordinary Smoking), een apparaat dat lijkt op een e-sigaret, is hier een voorbeeld van. Verhitten van de tabaksstick leidt tot vorming van kankerverwekkende en andere schadelijke stoffen. Het gebruik van tabakssticks met de iQOS is schadelijk voor de gezondheid, maar waarschijnlijk minder schadelijk dan het roken van een tabakssigaret. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Verslavend

In een informatiebrochure stelt het RIVM op dit moment nog niet te kunnen vaststellen wat de schadelijke gezondheidseffecten op korte en lange termijn precies zijn. Veel tabak-gerelateerde ziekten ontstaan pas na langere tijd. Wel is duidelijk dat emissies van de tabakssticks die verhit worden met de iQOS I Quit Ordinary Smoking (I Quit Ordinary Smoking), onder meer nicotine, kankerverwekkende stoffen en andere stoffen bevatten. Doordat er nicotine vrij komt, is de tabaksstick een verslavend product.

Gezondheidseffecten

De hoeveelheid van deze stoffen in de lucht die ingeademd wordt bij gebruik van tabakssticks met de iQOS is lager dan in sigarettenrook, maar dat betekent niet dat het gezondheidsrisico net zo veel lager is. Het verband tussen de hoeveelheid van een stof en de schadelijke effecten is voor elke stof anders. Kankerverwekkende stoffen kunnen bijvoorbeeld ook kanker veroorzaken in lagere hoeveelheden. Ook zijn sommige stoffen wel in grotere hoeveelheden aanwezig dan in sigarettenrook. Daarnaast zijn niet alle stoffen in de emissies gemeten waardoor dit onderzoek beperkte informatie levert over mogelijke risico’s. Verder is duidelijk dat stoffen die vrijkomen bij het gebruik van tabakssticks met de iQOS effecten kunnen veroorzaken op de luchtwegen. Ze kunnen bijvoorbeeld de longcellen irriteren of beschadigen. De stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van zowel de gebruiker als de omstanders.

Nieuwe gebruikers?

Het is nog niet duidelijk of deze nieuwe manier van tabaksgebruik niet-rokers aanzet om te gaan roken. Er is onderzoek nodig naar de aantrekkingskracht van verhitte tabak onder niet-rokers. Daarnaast is het belangrijk om te weten of niet-rokers via het gebruik van apparaten die tabak verhitten overstappen op een tabakssigaret. 

Apparaten voor losse tabak

Naast de iQOS, waarin tabakssticks worden gebruikt, zijn er apparaten waar losse tabak in gedaan wordt. Deze zijn vaak bedoeld om kruidenmengsels te verhitten, maar kunnen ook tabak en shag verhitten. De hoeveelheid nicotine die hierbij vrij komt verschilt tussen apparaten. Bij sommige apparaten komt er nauwelijks nicotine vrij. Deze producten zijn niet minder schadelijk, maar een roker zal er minder snel zijn nicotinebehoefte mee bevredigen. 

 

Aan Philip Morris is vooraf een email gestuurd over de uitkomsten van dit onderzoek. De email is verstuurd naar pmi@pmi.com in plaats van CABenelux.PMI@pmi.com.