RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Glucosemeters

Gepubliceerd in Tijdschrift voor Hygiëne en infectiepreventie nummer 2004 nummer 2

Vraag


Mogen glucosemeters bij meerdere patiënten worden gebruikt?

Antwoord

Glucosemeters worden gebruikt bij patiënten met diabetes mellitus voor het meten van het glucosegehalte in het bloed. Een glucosemeter is geen standaard apparaat maar kan in vele soorten en maten worden geleverd door diverse fabrikanten.
Volgens de Europese wetgeving moet bij dit medisch hulpmiddel een reinigings- en desinfectievoorschrift zijn meegeleverd. Ook dient door de fabrikant te zijn aangegeven of de glucosemeter patiëntgebonden moet worden gebruikt of dat een desinfectieschema voorziet in veilig gebruik bij andere patiënten.
Als dit laatste het geval is, dient de desinfectieprocedure zo te zijn dat overdracht van m.o. naar een volgende gebruiker voorkomen wordt.

In de praktijk blijkt echter dat door het niet goed gebruiken van een glucosemeter besmetting met bloed mogelijk is en daardoor overdracht van micro-organismen van de ene patiënt naar de andere patiënt.
Een dergelijke casus is beschreven in Frankrijk in een zorginstelling waar een patiënt besmet is geraakt met hepatitis C virus waarschijnlijk door onzorgvuldig gebruik van een glucosemeter, die werd gebruikt door meerdere patiënten na elkaar.

Indien een medisch hulpmiddel zo is gemaakt dat dergelijke besmettingen mogelijk zijn, weliswaar door het mogelijk niet hanteren van de juiste methode, is het gebruik van een dergelijke meter bij meerdere patiënten niet aan te bevelen.

Conclusie

Een glucosemeter dient patiëntgebonden te worden gebruikt tenzij:
de meter zo is geconstrueerd dat interne besmetting van de meter en de handbesmetting van de gezondheidszorgmedewerker niet mogelijk zijn,
het desinfectieproces zo is dat overdracht van m.o. van de ene patiënt naar de andere patiënt is uitgesloten.
De WIP is van mening dat een gebruik bij meerdere patiënten sterk moet worden ontraden.

Auteur

Thea Daha
Hygieniste Werkgroep Infectiepreventie.
Zie ook

Gerelateerde onderwerpen

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu