RIVM_Logo

Infuuspinnen herziening

Gepubliceerd in het Tijdschrift voor Hygiene en Infectiepreventie 2010 nummer 6

Vraag

Zijn de inzichten betreffende infuuspinnen zoals verwoord in THIP 1999-3 hetzelfde gebleven of zijn deze veranderd?

Antwoord

In de publicatie van THIP 1999-3 staat dat de pinnen die toelaten dat uit flessen of zakken met een inhoud van 500 ml. meerdere keren vloeistof kan worden gehaald zodat niet steeds een nieuwe fles of zak hoeft te worden aangeprikt, veilig gebruikt kunnen worden mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
De WIP is van mening dat de inzichten op één punt zijn veranderd en wil graag nog één punt toevoegen aan deze thipdoc:
Een van de voorwaarden voor het gebruik van infuuspinnen was dat er geen grotere zakken of flessen worden gebruikt dan met een inhoud van 500 ml. en die niet langer mogen aanhangen dan 24 uur.
De WIP is nu van mening dat er ook gebruik kan worden gemaakt van flessen of zakken met een inhoud van 1000 ml., maar wil wel vasthouden aan de gebruiksduur van maximaal 24 uur.
De gebruiksduur is beperkt om uitgroei van micro-organismen te beperken indien onverhoopt toch contaminatie zou zijn opgetreden. De grootte van de inhoud van de fles of zak heeft dus geen invloed op de gebruiksduur.
De infuusflessen of zakken waar op deze wijze regelmatig vloeistof uit wordt gehaald zijn patiënt gebonden indien deze handeling wordt uitgevoerd in de directe omgeving van de patiënt. Dat kan voorkomen tijdens de inleiding anesthesie.
Tijdens de inleiding anesthesie wordt de toegediende medicatie niet klaargemaakt in een aparte ruimte gescheiden van de ruimte waar de directe patiëntenzorg wordt gegeven. Hierdoor ontstaat de kans dat men een spuit die net bij de patiënt gebruikt is, weer bijvult waarbij dan het systeem wordt besmet met negatieve gevolgen voor de volgende patiënt.
Op afdelingen waar de medicatie wordt klaargemaakt in een ruimte gescheiden van de directe patiëntenzorg mag de inhoud van de zak of fles voorzien van een pin gebruikt worden bij meerdere patiënten.

Samenvattend

De veranderingen t.o.v. de publicatie van THIP 1999-3 is de inhoud van de fles – 1000 ml. i.p.v. 500 ml.
Bij het gebruik van een infuuspin hoeft de inhoud van de fles of zak niet beschouwd te worden als strikt patiënt gebonden indien de medicatie en dus ook deze vloeistof gebruikt wordt in een ruimte gescheiden van de ruimte waar directe patiëntenzorg wordt gegeven.

Auteur

Thea Daha, Adviseur infectiepreventie

 

 


Zie ook

Gerelateerde onderwerpen

Home / Documenten en publicaties / Uitgaven / WIP THIP DOCS / Infuuspinnen herziening

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu