RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

OK schoeisel

Gepubliceerd in het Tijdscvhrift voor Hygiene en Infectiepreventie 2009 nummer 6

raag

Mogen werknemers met rug en/of voetklachten ander schoeisel dan OK-klompen dragen op het OK-complex?

Antwoord

Op het operatiekamercomplex wordt aanbevolen om afdelingsgebonden schoeisel te dragen. Onterecht wordt in de praktijk aangenomen dat dit speciale OK-klompen moeten zijn die na afloop van de werkzaamheden gewassen en gedesinfecteerd moeten worden in een klompenwasmachine.

Richtlijn van de WIP

In de richtlijn van de WIP staat dat op een operatiekamercomplex schoeisel moet worden gedragen dat alleen daar gedragen mag worden en gemaakt is van goed reinigbaar en desinfecteerbaar materiaal. Het materiaal moet bestand zijn tegen ofwel chloor in een concentratie van 250 ppm en 1000 ppm, alcohol 70% of thermische desinfectie in een klompenwasmachine. Het schoeisel wordt na afloop van de werkzaamheden gereinigd. Reiniging kan handmatig worden uitgevoerd of machinaal. Het spreekt voor zich dat een machinale reiniging, indien uitvoerbaar, de voorkeur geniet omdat dit een te controleren proces is en handmatige reiniging niet.
Dit advies van de WIP laat open van welk materiaal het schoeisel is gemaakt en zegt niets over de vormgeving. Als het materiaal maar goed reinigbaar en desinfecteerbaar is.

Arbo-aspecten

Omdat in een OK het niet ondenkbaar is dat scherp materiaal zoals scalpels, naalden en ander scherp materiaal tijdens de werkzaamheden op de grond kan vallen, is de eis dat schoeisel aan de voorkant, dus de teenzijde, gesloten moet zijn reëel. Schoenen met open neuzen zoals sandalen komen dus niet als OK-schoeisel in aanmerking.

Praktijk

In de praktijk blijkt er een veelheid van OK-schoeisel te worden gedragen. Het varieert van speciaal voor de OK gemaakte Crocs (aan de bovenkant gesloten), sandalen, gym- en andere sportschoenen, gladde lederen schoenen, OK-klompen etc.
Vooral werknemers met rug- en/of voetklachten of personeelsleden die steunzolen dragen, dragen het liefs sportschoenen. Deze sportschoenen zijn voorzien van klittenband of veters.

Literatuur

Het OK-schoeisel is afdeling gebonden en mag niet worden gedragen buiten het OK-complex. Echter er is weinig literatuur die deze eis ondersteunt. Een artikel van R. Amirfeyz(1) laat zien dat schoenen gedragen alleen op de OK minder pathogene micro-organismen bevatten dan schoenen die buiten het OK-complex worden gedragen.

Advies van de WIP

De WIP houdt vast aan haar in de richtlijn Preventie van Postoperatieve Wondinfecties gegeven advies dat op een OK alleen schoeisel gedragen mag worden dat gemaakt is van goed reinigbaar materiaal. Tevens moet het materiaal bestand zijn tegen 250 ppm en 1000 ppm chloor of 70% alcohol of thermische desinfectie.
Dit houdt in dat alleen gebruik kan worden gemaakt van schoeisel gemaakt van glad leer of ander goed reinigbaar cq desinfecteerbaar materiaal zonder gaatjes, richeltjes of andere oneffenheden waarin vuil of ander organisch materiaal zich kan ophopen en moeilijk verwijderd kan worden. Ook de Crocs met een gesloten bovenkant kunnen zonder problemen worden gedragen en ditzelfde geldt ook voor de speciale OK-klompen. Uit arbo-technische overwegingen mogen geen open sandalen worden gedragen. Gladde sportschoenen zijn moeilijk te reinigen en hebben daarom geen plaats op een OK-complex. Voor werknemers die steunzolen dragen hoeft dus geen uitzondering op dit advies te worden gemaakt omdat ook in lederen en ander van glad materiaal gemaakte schoenen steunzolen goed toepasbaar zijn.

Literatuur

  • Theatre Shoes – a link in the common pathway of postoperative wound infection? R. Amirfeyz, A Tasker, S Ali et al. Ann R Coll Surg Engl. 2007;89(6):605-8.

Auteur

Thea Daha, Adviseur infectiepreventie

 

Zie ook

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu