RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

ISI Ringworm

Ringworm in het kort

Wat is ringworm?

Ringworm (tinea capitis) is een schimmelinfectie, een meestal onschuldige aandoening van de huid en/of behaarde hoofdhuid. Deze aandoening komt regelmatig voor in Nederland, vaker bij jonge kinderen dan bij volwassenen. De infectie wordt niet door een worm veroorzaakt, maar is zo genoemd omdat de plekjes die optreden ringvormig zijn. Deze schimmelinfectie kan ook bij huisdieren zoals honden en katten voorkomen.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van ringworm?

Op de huid of op het hoofd ontstaan ronde, schilferende plekken ter grootte van ongeveer 1 cm. Als de schimmel op het hoofd zit, breken de haren vlakbij de huid af. Daardoor ontstaan kale plekken. Bij mensen met een lichte huid zijn de plekken roze met een donkerrode ring aan de buitenkant. Bij mensen met een donkere huid zijn de plekken lichtbruin met een donkerbruine ring aan de buitenkant. Soms is er jeuk, er kan ook een zwelling en afscheiding van vocht zijn op deze plekken. De plekken worden langzaam groter tot twee centimeter doorsnede. Zonder behandeling kunnen de plekken op het hoofd blijvend kaal worden.

Hoe kun je ringworm krijgen en hoe kun je anderen besmetten?

Besmetting kan optreden door direct contact met besmette huid of met huidschilfers. De schimmel zit in de aangedane huid, haren en huidschilfers van een besmette persoon of een besmet dier.
Besmetting kan plaatsvinden door gezamenlijk gebruik van petten, mutsen en hoofddoeken, kammen, haarborstels, speldjes, tondeuse, kleding, knuffels, badhanddoek en beddengoed. Ook via de bekleding van bus-, bioscoop- of theaterstoelen is besmetting mogelijk. Verder kan besmetting optreden bij contact met de huid van besmette dieren. In huis en in een dierenverblijf kunnen besmette huidschilfers op de grond liggen. Mensen kunnen elkaar besmetten zolang er schimmelplekken op de huid aanwezig zijn en er geen behandeling plaatsvindt. Na een besmetting duurt het 10 dagen tot 3 weken voordat er verschijnselen optreden.

Wie kan ringworm krijgen en wie loopt extra risico?

De schimmel komt vooral voor bij kinderen. Kinderen die ondervoed zijn en mensen met verminderde weerstand zijn gevoeliger voor de schimmelinfectie. Ook het verloop van de ziekte kan ernstiger zijn.

Hoe kan ringworm worden voorkomen?

Gebruik alleen eigen kleding, pet, muts, hoofddoek, kam, borstel, haarspeldjes en andere haaraccessoires. Leer dat ook aan kinderen. Was verkleedkleren regelmatig op 60º.
Wanneer er in uw gezin of omgeving iemand ringworm heeft is het belangrijk om verspreiding van besmettelijke huidschilfers en besmette haren zoveel mogelijk tegen te gaan. Neem daarom tafels, stoelleuningen en vloeren bij voorkeur met een natte doek af om schilfers en haren te verwijderen. Maak ze daarna droog. Het is verstandig kammen, borstels en tondeuse na gebruik grondig schoon te maken met 70% alcohol. Deel geen kleding met anderen, en laat kinderen geen gebruik maken van verkleedkleding totdat iedereen klachtenvrij is.
Als uw huisdier haaruitval heeft of zich veel krabt kan het zijn dat het een schimmelinfectie heeft. Ga dan met uw dier naar de dierenarts, zodat het ook behandeld kan worden.
Als uw kind in contact is geweest met een kind dat een schimmelinfectie heeft, let dan op of er bij uw kind ook verschijnselen optreden. Gezinsleden en groepsgenootjes worden alleen meebehandeld als zij daadwerkelijk de verschijnselen hebben van de schimmelinfectie.

Is ringworm te behandelen?

De ziekte is goed te behandelen met zalf en/of tabletten. Gebruik de zalf/tabletten volgens voorschrift en maak de kuur helemaal af, ook al zijn de klachten al over. De schimmel is namelijk aanwezig in de huid rondom de aangedane plekken. Bij een te korte behandeling kan de schimmel overleven en opnieuw ziekteverschijnselen veroorzaken.

Kan iemand met ringworm naar kindercentrum, school of werk?

Kinderen met deze schimmelinfectie mogen gewoon naar kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school als de behandeling gestart is. Dat geldt ook voor werknemers.
Informeer de leiding wel, omdat het om een besmettelijke ziekte gaat. De leiding kan op haar beurt andere ouders informeren, zodat die alert kunnen zijn op verschijnselen van de schimmelinfectie bij hun kind. Kinderen die contact hebben gehad met een kind met de schimmelinfectie kunnen al besmet zijn. Thuishouden helpt dan niet om te voorkomen dat zij klachten krijgen.

Wat doet de GGD?

De GGD kan nagaan waar de besmetting heeft plaatsgevonden, om te voorkomen dat nog meer mensen besmet worden.

Download

Home / Documenten en publicaties / ISI-standaarden / Vragen en antwoorden ringworm

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu