RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Onderzoek naar het lot van aflatoxine M1 tijdens de bereiding van room en boter uit melk, gecontamineerd met aflatoxine M1

Investigations to the behaviour of aflatoxin M1 during the preparation of cream and butter from milk, contaminated with aflatoxin M1

Publiekssamenvatting

Onderzoek is verricht naar het lot van aflatoxine M1 bij het bereiden van room en boter uit melk, langs natuurlijke weg gecontamineerd met aflatoxine M1. Gebleken is dat het gehalte aan aflatoxine M1 in room 20% vet (koffieroom), room 40% vet (slagroom) en boter resp. circa 70%, circa 60% en circa 25% van het oorspronkelijke aflatoxine M1-gehalte in de melk bedraagt. Het vaststellen van een tolerantie voor aflatoxine M1 in melk en melkprodukten van 0,05 mug/kg, berekend op melkbasis, zoals in het ontwerp-Algemeen Besluit (Warenwet) wordt voorgesteld, betekent dat de toleranties voor aflatoxine M1 in room 20% vet, room 40% vet en boter bij 0,035, 0,03 en 0,01 mug/kg dienen komen te liggen.
 

Home / Documenten en publicaties / Onderzoek naar het lot van aflatoxine M1 tijdens de bereiding van room en boter uit melk, gecontamineerd met aflatoxine M1

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu