RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MONICA Optional Study on Nutrition: the dietary assessment methodology

MONICA Optional Study on Nutrition: de voedselconsumptiemeting

Publiekssamenvatting

Het WHO MONICA Project is een monitoringsonderzoek naar veranderingen in hart- en vaatziekten en de risicofactoren over een periode van 10 jaar. Als onderdeel van dit project werd een voedingsonderzoek (Optional Study on Nutrition) uitgevoerd in een subpopulatie van circa 40000 mannen in de leeftijd van 40 tot 64 jaar uit 11 landen van Europa. In dit rapport worden de methodes die in de verschillende landen gebruikt zijn om de dagelijkse voedselconsumptie te meten, beschreven. Vervolgens wordt de kwaliteit van de gebruikte methodes vergeleken en wordt nagegaan of deze gegevens geschikt zijn voor vervolgonderzoek. De meetmethodes werden beoordeeld op de volgende punten: moment van rapportage, instructies met betrekking tot de beschrijving van geconsumeerde voedingsmiddelen en de schatting van portiegroottes, procedure voor gegevensverzameling en training van de interviewers. Het bleek dat er veel overeenkomsten waren in de meetmethodes die gebruikt werden in de verschillende onderzoekscentra. Toch had bijna elk onderzoekscentrum zijn beperkingen. De conclusie van dit rapport is dat de voedingsgegevens van de verschillende centra eerst moeten worden gestandaardiseerd voordat ze kunnen worden vergeleken. Deze harmonisatie van datasets zal veel extra tijd vragen. Aangezien voor deze activiteiten geen financiering aanwezig is, zal de MONICA Optional Study on Nutrition niet worden gecontinueerd.
 

Home / Documenten en publicaties / MONICA Optional Study on Nutrition: the dietary assessment methodology

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu