Uitslag bevolkingsonderzoek

De vier mogelijke uitslagen van een uitstrijkje.

Als je meedoet met het uitstrijkje zijn er 4 uitslagen mogelijk:

  1. Uitslag: geen HPV
  2. Uitslag: geen HPV, geen afwijkende cellen
  3. Uitslag: geen HPV, licht afwijkende cellen
  4. Uitslag: geen HPV, afwijkende cellen

Geen HPV

Als er geen HPV gevonden is, betekent het dat u geen verhoogd risico heeft op baarmoederhalskanker.

HPV, geen afwijkende cellen

Er zijn geen afwijkende cellen gevonden. Dat betekent dat er geen aanwijzingen zijn voor baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan. Er is wel HPV gevonden. Meestal ruimt het lichaam dit virus zelf weer op. Als dit niet gebeurt dan kunnen de cellen in uw baarmoederhals veranderen. Daarom is het belangrijk dat u over 6 maanden nog een keer een uitstrijkje laat maken ter controle. Er wordt dan gekeken of de cellen in uw baarmoederhals nog steeds gezond zijn.

HPV, licht afwijkende cellen

Door het HPV zijn licht afwijkende cellen in uw baarmoederhals ontstaan. Er zijn geen aanwijzingen dat u baarmoederhalskanker heeft. Het is belangrijk u verder te laten onderzoeken door de gynaecoloog. De gynaecoloog kijkt met een colposcoop (een soort microscoop) of er afwijkingen zijn in de baarmoederhals. Zo wordt duidelijk of behandeling nodig is.

HPV, afwijkende cellen

Door het HPV zijn afwijkende cellen in uw baarmoederhals ontstaan. Dit maakt u misschien ongerust. Vaak gaat het om een voorstadium van baarmoederhalskanker. Een voorstadium is nog geen baarmoederhalskanker en meestal goed en eenvoudig te behandelen. Door behandeling kan baarmoederhalskanker worden voorkomen.

Een enkele keer gaat het om baarmoederhalskanker. Van elke 30 vrouwen die deze uitslag krijgen, hebben er 29 géén baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker vaak beter worden behandeld. En zijn de gevolgen meestal minder ernstig. Uw huisarts kan u meer vertellen over de uitslag.

Doorverwijzing naar de gynaecoloog

Als er afwijkende cellen zijn gevonden wordt u doorverwezen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog kijkt dan wat er aan de hand is en of behandeling nodig is.

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu