Wat is HPV?

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het virus is erg besmettelijk en wordt overgedragen tijdens seks. Het veroorzaakt maar bij een klein aantal vrouwen kanker.

8 op de 10 raakt ooit met HPV besmet

Kans op HPV Van iedere 100 vrouwen in Nederland raken er 80 eens in hun leven besmet met dit virus. Mensen kunnen het virus lange tijd in hun lichaam hebben zonder dat ze het merken. Het virus wordt overgedragen tijdens seks, ook als dat veilig gebeurt. Het virus zit niet alleen op de penis en de vagina, maar ook op de huid daaromheen. Een condoom kan dus niet voorkomen dat iemand besmet raakt.

 

 

Bekijk de korte film 'Over HPV-positief zijn' door op onderstaande foto te klikken.

Over HPV-positief zijn   

HPV-typen die kanker kunnen veroorzaken

Er zijn meer dan 80 verschillende typen HPV, 15 daarvan kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. De typen HPV 16 en HPV 18 geven de meeste kans daarop. Meer dan 75% van alle gevallen van baarmoederhalskanker wordt door HPV 16 en HPV 18 veroorzaakt.

Bekijk de korte film 'De gynaecoloog over HPV’ door op onderstaande foto te klikken.

De gynaecoloog over hrHPV   

Bekijk de korte film ’De patholoog over HPV’ door op onderstaande foto te klikken.

De patholoog over hrHPV   

Het lichaam ruimt het virus zelf op

Het HPV zit vooral op de grens van de baarmoederhals en de baarmoedermond (zie afbeelding). Het afweersysteem van het lichaam ruimt het virus bijna altijd zelf op. Dat duurt een jaar tot anderhalf jaar. Soms kan het lichaam het virus niet opruimen. Het virus kan dan lichaamscellen veranderen. Bij een klein aantal vrouwen ontstaat baarmoederhalskanker.

Positie van de baarmoederhals en de baarmoedermond  

Het duurt lang voordat kanker ontstaat

Meestal duurt het erg lang voordat baarmoederhalskanker ontstaat: ongeveer 10 tot 15 jaar. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om dit voorstadium vroeg te ontdekken, zodat kanker kan worden voorkomen.

HPV -test

Vrouwen met licht afwijkende cellen in het uitstrijkje krijgen het advies om na 6 maanden weer een uitstrijkje te laten maken. In veel gevallen wordt op dit vervolguitstrijkje ook een HPV-test gedaan. Dan is al snel duidelijk of verder onderzoek nodig is.

HPV -vaccinatie

In april 2010 is de HPV-vaccinatie voor 12-jarige meisjes gestart. Alle meisjes die voor 1 januari 2010 12 jaar zijn geworden, krijgen van de GGD een uitnodiging. Ook meisjes die eerder zijn uitgenodigd maar geen prik hebben gehaald, krijgen een nieuwe uitnodiging. Lees meer over HPV-vaccinatie. 

Veelgestelde vragen

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu