Uitnodiging

Bent u tussen de 50 en 75 jaar? Dan krijgt u eens in de 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Van wie krijgt u de uitnodiging?

U krijgt een uitnodiging van de screeningsorganisatie in uw regio. De screeningsorganisatie krijgt uw naam, adres en geboortedatum van uw gemeente. Er zijn in totaal 5 screeningsorganisaties, die samen het bevolkingsonderzoek uitvoeren. Zij voeren ook het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en het bevolkingsonderzoek darmkanker uit.

Waaruit bestaat de uitnodiging?

U wordt 2 tot 3 weken voor het onderzoek uitgenodigd via een brief. Bij deze brief vindt u een folder. Op de achterkant van de brief vindt u een formulier. Vul dit formulier in en neem het mee naar het onderzoek.

Dit formulier heeft u ook nodig als u niet wilt meedoen. Vul dan het afmeldgedeelte in en stuur het terug naar uw screeningsorganisatie. Vergeet niet uw handtekening te zetten.

Kunt u niet op de geplande datum?

In de uitnodigingsbrief van uw screeningsorganisatie staat meestal een datum en tijd wanneer u kunt komen. Zo niet, dan staat in de uitnodigingsbrief hoe u een afspraak kunt maken. Kunt u niet op de geplande datum? U kunt telefonisch of via een website een andere afspraak maken. Het telefoonnummer en de naam van de website staan in de uitnodigingsbrief.

Heeft u een prothese in uw borst of borsten?

Heeft u een borstprothese, bijvoorbeeld omdat u borstkanker heeft gehad of omdat u uw borsten heeft laten vergroten? Neem contact op met uw screeningsorganisatie. U krijgt dan extra informatie thuisgestuurd. Vul uw postcode in voor de contactgegevens van de screeningsorganisatie in uw regio:Gebruikt u een rolstoel? Of kunt u niet goed lopen, traplopen of staan?

Laat dat vooraf weten aan uw screeningsorganisatie. Dan kijkt de screeningsorganisatie of de plek waar de foto’s worden gemaakt in uw buurt, geschikt is voor u. Ook neemt de screeningsorganisatie meer tijd om de foto’s te maken. Is de locatie in uw buurt (nog) niet rolstoelvriendelijk, dan kijkt de screeningsorganisatie samen met u naar een andere locatie in uw buurt die goed en voldoende snel te bereiken is. 

Heel soms kan de screeningsorganisatie geen geschikte plek in uw buurt aanbieden waar u met uw rolstoel naartoe kunt. Dan kunt u de borstfoto's laten maken in het ziekenhuis. De screeningsorganisatie vergoedt het maken van de röntgenfoto's in het ziekenhuis.

Vul uw postcode in voor de contactgegevens van de screeningsorganisatie in uw regio:Heeft u een implantaat?

Heeft u een S-ICD, ICD, pacemaker, hartritme monitor, port-a-cath of Nervus Vagus Stimulatie (NVS)? Neem dan contact op met de screeningsorganisatie. U ontvangt dan informatie voor vrouwen met een implantaat voor het hart.

Vul uw postcode in voor de contactgegevens van de screeningsorganisatie in uw regio:Gebruikt u zinkzalf op uw borsten?

Gebruikt u zinkzalf op uw borsten en heeft u een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker ontvangen? Dan vragen we u om - zo mogelijk - 2 à 3 weken te stoppen met het gebruik van zinkzalf totdat u heeft deelgenomen aan het onderzoek. Wij adviseren u om deze weken na het douchen de plek waar het om gaat goed schoon te wrijven. Als er geen wondjes zitten op de eerder met zinkzalf ingesmeerde plek, zou u de zinkzalf kunnen vervangen door maïzena (let op: als poeder gebruiken).

Door het gebruik van zinkzalf op uw borsten, kunnen er deeltjes van de zalf zichtbaar zijn op de röntgenfoto's. Dit maakt het moeilijker om de foto's goed te kunnen beoordelen. Het hangt af van de duur en de mate waarin de zinkzalf gebruikt wordt, hoe lang het duurt voordat de deeltjes van de huid zijn en de zinkzalf de kwaliteit van de foto's niet meer beïnvloedt.

Met vragen kunt u contact opnemen met de screeningsorganisatie in uw regio.

 

Veelgestelde vragen

Wanneer krijg ik mijn eerste uitnodiging? (vraag 1)
Ik heb geen uitnodiging gekregen. Wat nu? (vraag 3)

Uitnodiging bevolkingsonderzoek borstkanker
RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu