Vervolgonderzoek naar borstkanker

Geven de borstfoto's te weinig informatie om tot een goede beoordeling te komen of zijn er op uw borstfoto afwijkingen gevonden? Dan wordt u voor verder onderzoek naar een ziekenhuis verwezen.

Als de röntgenfoto's niet voldoende informatie geven

Als de röntgenfoto's niet voldoende informatie geven om tot een goede beoordeling te komen, betekent dit dat niet goed te zien is of er iets anders is dan normaal. Er is meer onderzoek in een ziekenhuis nodig om een uitslag te geven. Extra onderzoek kan bijvoorbeeld een röntgenfoto of een echo zijn. Van elke 10 vrouwen met deze uitslag die zich laten onderzoeken in het ziekenhuis, hebben ongeveer 9 vrouwen geen borstkanker.

Als een afwijking is gezien op de röntgenfoto's

Als op de röntgenfoto’s een afwijking is gezien, is dit een reden om nader onderzoek te laten doen in een ziekenhuis. Verder onderzoek kan een extra röntgenfoto of een echo zijn. In de meeste gevallen wordt ook een klein stukje weefsel uit de borst gehaald. Deze uitslag hoeft niet te betekenen dat u borstkanker heeft. Van elke 10 vrouwen met deze uitslag die zich laten onderzoeken in het ziekenhuis, hebben ongeveer 5 vrouwen geen borstkanker.

Monitor Borstkankerzorg: hulp bij de keuze voor een ziekenhuis

In welk ziekenhuis kunt u het best terecht? De Monitor Borstkankerzorg helpt u om samen met uw huisarts een keuze te maken voor een ziekenhuis. De Monitor combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen. Op basis van uw postcode en criteria die voor u belangrijk zijn, krijgt u een duidelijk overzicht van alle ziekenhuizen in de buurt.

Mogelijke onderzoeken

In het ziekenhuis kunnen verschillende onderzoeken nodig zijn om vast te stellen of u borstkanker heeft. Welk onderzoek nodig is, hangt af van uw situatie. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • lichamelijk onderzoek,
  • aanvullende röntgenfoto’s (‘mammografie’),
  • echografie,
  • punctie,
  • biopsie,
  • een MRI-scan.

Uw resultaten van het bevolkingsonderzoek

Om het vervolgonderzoek te kunnen doen, ontvangt het ziekenhuis uw resultaten van het bevolkingsonderzoek. U kunt hier bezwaar tegen maken met een formulier, dat u kunt opvragen bij uw screeningsorganisatie.

Kosten

Het vervolgonderzoek in het ziekenhuis maakt geen deel uit van het bevolkingsonderzoek. De kosten van het vervolgonderzoek vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u zelf de kosten geheel of gedeeltelijk moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan heeft gebruikt. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.

Meer informatie

Wilt u informatie in een andere taal?

Op http://www.mammarosa.nl/ vindt u informatie over vervolgonderzoek in verschillende talen. U vindt deze informatie onder ‘diagnose’. Klik eerst op de gewenste taal op de homepage, aan de linkerkant van de pagina.

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu