Biotechnologie

Bij moderne biotechnologie wordt de genetische code (het DNA) van organismen met behulp van hedendaagse technieken aangepast. Nieuwe technieken, zoals CRISPR/Cas9, zorgen er samen met ontwikkelingen als ICT en robotica voor dat de moderne biotechnologie zich razendsnel ontwikkelt. Het toepassingsbereik van moderne biotechnologie is enorm – van productie van chemische stoffen en medicijnen, nieuwe vormen van medische diagnostiek en therapieën tot sensoren die milieuvervuiling kunnen meten.
 

De klassieke biotechnologie bestaat al heel lang en maakt gebruik van bestaande biologische processen waarbij géén technieken gebruikt worden om DNA te veranderen. Bijvoorbeeld om planten te veredelen, fermentatie van biologisch materiaal zoals bierbrouwen of yoghurt maken, of bij de afbraak van afvalstoffen in rioolwaterzuiveringsinstallaties.

De laatste decennia is moderne biotechnologie in een stroomversnelling gekomen door gebruik te maken van de nieuwste technologische ontwikkelingen, die zich in een rap tempo ontwikkelen. Hierdoor zijn toepassingen nu snel, kwalitatief goed en goedkoop te realiseren.

Vanwege de grote reikwijdte van de moderne biotechnologie staat het sterk in de belangstelling, zowel bij het bedrijfsleven als de wetenschap. Daarnaast volgen nationale en internationale overlegorganen en overheden de ontwikkelingen en de impact ervan. Hoe veilig is moderne biotechnologie? Welke invloed heeft het bijvoorbeeld op de biodiversiteit? Of op de tegenstelling tussen arm en rijk (rechtvaardigheidsprincipe)?

Home / Onderwerpen / B / Biotechnologie

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu