Campylobacter webpagina

Campylobacteriose wordt veroorzaakt door een bacterie: Campylobacter.

Er zijn een aantal soorten, waarvan de meest voorkomende Campylobacter jejuni en Campylobacter coli zijn. Als er klachten ontstaan begint dat meestal met onder meer diarree, buikpijn (hevige buikkrampen), moeheid en koorts, gemiddeld 3 dagen na het eten of drinken van besmet voedsel of water. De ernst van de klachten varieert van dunne ontlasting tot hevige waterige of bloederige diarree (tot meer dan tien keer per dag). De klachten duren meestal 1 tot 7 dagen en gaan vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur.  In zeldzame gevallen kunnen complicaties ontstaan: reactieve arthritis (Syndroom van Reiter) of het Guillain-Barrésyndroom, beide auto-immuunziektes. De meeste ziektegevallen staan op zichzelf; epidemieën zijn zeldzaam.

De meestvoorkomende oorzaak van een Campylobacter-infectie is het eten van rauw of niet geheel gaar vlees, vooral van gevogelte zoals kip. Vooral vlees van de barbecue brengt risico's met zich mee. Van een kleine hoeveelheid bacteriën kan iemand al ziek worden. Andere mogelijke besmettingsbronnen zijn niet-gepasteuriseerde melk en verontreinigd water. Daarnaast kan een infectie ontstaan bij mensen die de handen niet wassen nadat zij (huis)dieren hebben aangeraakt.

Preventie

Ter preventie van campylobacteriose is vooral een goede keukenhygiëne van belang. Dat betekent goed handen wassen bij de bereiding van voedsel en regelmatig verschonen van hand- en vaatdoeken (liefst iedere dag). Voedsel (vooral vlees) moet door en door worden verhit. Bij de bereiding van vlees is het vooral van belang om kruisbesmetting te voorkómen. Al verhit vlees en rauw te eten voedsel mogen niet in contact komen met rauw vlees.

Home / Onderwerpen / C / Campylobacter / Campylobacter webpagina

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu