Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home D Downscreening

Downscreening

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Met de screening op downsyndroom kunt u laten onderzoeken hoe groot de kans is dat uw kind downsyndroom heeft.

Eerst een uitgebreid gesprek

Downscreening

Overweegt u om de screening op downsyndroom te laten doen? Dan heeft u eerst een uitgebreid gesprek met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog. De informatie op dit onderdeel van de website kan u helpen bij de voorbereiding op dit gesprek.

De combinatietest

Voor de screening op downsyndroom wordt gebruikgemaakt van de combinatietest. Deze test bestaat uit twee onderdelen:

  • een bloedonderzoek bij de moeder,
  • een echo om de nekplooi van het kind te meten.

De kosten van de screening

De kosten van het uitgebreide gesprek worden vergoed uit de basiszorgverzekering. De kosten van de combinatietest worden alleen vergoed uit de basiszorgverzekering als u 36 jaar of ouder bent of als u een andere indicatie heeft.

U kunt op elk moment stoppen

De screening kan u misschien geruststellen over de gezondheid van uw kind. Maar de uitslag kan u ook ongerust maken en u voor moeilijke keuzes stellen. U bepaalt zelf of u de screening wilt en of u bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt laten doen. U kunt op elk moment stoppen.

Nieuwe bloedtest NIPT

De afgelopen tijd is er in media veel aandacht voor de nieuwe bloedtest NIPT, dit staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Deze test maakt gebruik van een techniek waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om het DNA van de foetus te onderzoeken. De NIPT maakt het mogelijk te laten zien of er bij het ongeboren kind een extra exemplaar aanwezig is van chromosoom 21 (downsyndroom), 18 (edwardssyndroom) of 13 (patausyndroom). Het grote voordeel van NIPT is dat u niet het risico loopt een miskraam te krijgen. Daar staat tegenover dat de NIPT geen 100% zekerheid geeft. Meedoen aan de NIPT-studie kan vanaf 10 weken zwangerschap.

De minister heeft toestemming gegeven voor een wetenschappelijk onderzoek naar de NIPT. Dat loopt vanaf 1 april 2014 en zal 2 jaar duren. U komt alleen in aanmerking voor NIPT als daar duidelijke medische redenen voor zijn (bijvoorbeeld door erfelijke ziekten in uw familie) of als uit de combinatietest blijkt dat u een verhoogde kans heeft (gelijk aan of groter dan 1 op 200) op een kind met downsyndroom, trisomie 18 en/of trisomie 13.

Bij een verhoogde kans heeft u nu dus drie mogelijkheden: u kunt kiezen uit invasieve diagnostiek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie), niets doen of meedoen aan de NIPT-studie. NIPT komt er dus als keuze bij.

Als u in aanmerking komt voor de NIPT, krijgt u de test in 2014 volledig vergoed: dit ongeacht uw leeftijd en zonder dat dit gevolgen heeft voor uw eigen risico.

Kijk voor meer informatie over de NIPT op http://www.meerovernipt.nl/

 

Service

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.