Symposium Veilig door biobased!

Donderdag 29 januari 2015 organiseerden het RIVM, het Ministerie van Infrastructuur en het Ministerie van Economische Zaken het symposium 'Veilig door Biobased'.

Tijdens het symposium werd gesproken over de ontwikkelingen op het gebied van biobased chemie. De vraag naar veilige en duurzame stoffen en producten neemt toe. Vanuit stoffenregelgeving, waaronder REACH, komen steeds meer beperkingen voor zeer zorgwekkende stoffen, wat de chemische industrie stimuleert op zoek te gaan naar vervanging. Voorbeelden van zeer zorgwekkende stoffen zijn kankerverwekkende stoffen of stoffen verantwoordelijk voor de verstoring van de hormoonhuishouding.

Voorbeelden

Voorbeelden van stofgroepen waarbinnen de vraag naar vervanging een grote rol speelt of zal gaan spelen zijn:

  • Weekmakers
  • Gebromeerde brandvertragers
  • Chroom- en arseenverbindingen
  • Oplosmiddelen

Tegelijkertijd lopen in de biobased economy sector vele innovatieve trajecten om vanuit hernieuwbare biomassa nieuwe stoffen en producten te ontwikkelen. Doel van dit symposium is om beide werelden bijeen te brengen om elkaars potentie beter te kunnen benutten: ontwikkelaars en producenten van biobased stoffen en bedrijven op zoek naar vervangende stoffen. Ook kennisinstellingen en overheden worden uitgenodigd. Zodoende kunnen twee vliegen in één klap worden geslagen: duurzame én veiligere stoffen op de markt.

Home / Onderwerpen / D / Duurzaamheid / Biobased chemie / Symposium Veilig door biobased!

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu