De OAE-methode wordt gebruikt in de eerste twee screeningsrondes om na te gaan of er voldoende gehoor aan één of beide oren kan worden aangetoond. Een medewerker van een JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg)-organisatie voert de methode uit.
 

Oto-akoestische emissies

OAE staat voor ‘oto-akoestische emissies’. De term verwijst naar de geluidjes die een gezond oor produceert als reactie op geluid. Deze geluidjes ontstaan als volgt: in het binnenoor zetten de binnenste haarcellen geluid om in elektrische activiteit, die via de zenuwen wordt voortgeleid naar de hersenschors. Deze zintuigcellen zijn niet in staat om de zachtere geluiden waar te nemen. Dat we die toch kunnen horen, komt door de geluidsversterkende activiteit van de buitenste haarcellen. Iets van deze versterkingsenergie lekt via het middenoor weg en is in de gehoorgang te registeren als emissies.

‘Pass’ of ‘refer’

Via een oordopje wordt een geluidje aangeboden. In het oordopje bevindt zich ook het microfoontje dat de emissies kan opvangen. Het oordopje is via een kabel met een meetapparaat verbonden. Wanneer voldoende emissies worden geregistreerd, geeft het meetapparaat de uitslag ‘pass’. Als er onvoldoende emissies worden gemeten, geeft het apparaat de uitslag ‘refer'.

Auditieve neuropathie niet opgespoord

Met de OAE-methode kan niet worden opgespoord of het traject vanaf de binnenste haarcellen naar het centrale zenuwstelsel goed functioneert. Als de oorzaak van slechthorendheid hier ligt, noemen we dat ‘auditieve neuropathie’. Bij een verhoogde kans op auditieve neuropathie wordt direct de AABR-methode toegepast. Deze methode screent tot op het niveau van de hersenstam.

Als de uitslag onvoldoende is

Het kan zijn dat de OAE-methode tijdens de eerste en tweede gehoorscreening geen voldoende gehoor kan aantonen. Dan volgt een screening onderzoek (onderzoek) met de AABR-methode (Automated Auditory Brainstem Response-methode).

Video OAE screening