Deelnemers gezocht voor onderzoek naar wensen en verwachtingen van patiënten bij Behandeling op maat in de huisartsenzorg

Voor een onderzoek naar de wensen en verwachtingen van patiënten bij ‘Behandeling op maat’ in de huisartsenzorg, zoekt het RIVM deelnemers aan groepsgesprekken. Bij Behandeling op maat wordt bij het voorschrijven van geneesmiddelen rekening gehouden met persoonlijke kenmerken, zoals gewicht, bloeddruk en DNA-informatie.

Kennis van iemand zijn DNA kan bij het voorschrijven van een aantal geneesmiddelen nuttig zijn, omdat je daarmee kunt voorspellen hoe iemand op het middel zal reageren. Hiermee kunnen in sommige gevallen effectievere medicijnen gekozen worden en onnodige bijwerkingen worden voorkomen.

Deelnemers gezocht

Behandeling op maat door gebruik van DNA-testen wordt nog niet standaard toegepast door huisartsen en openbaar apothekers. Het RIVM en het VU Medisch Centrum doen onderzoek naar de mogelijkheden van toepassing van Behandeling op maat in de huisartsenzorg. Daarbij vinden we het belangrijk om te weten wat zorggebruikers vinden. Daarom zoeken we mensen die het afgelopen jaar een geneesmiddel voorgeschreven hebben gekregen door hun huisarts en die mee willen doen met een groepsgesprek. Het kan daarbij gaan om alle vormen van geneesmiddelen: crèmes, pillen, drankjes, pufjes, spray etc.

Groepsgesprek

Vragen die in het groepsgesprek aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: Wat is er belangrijk in de voorlichting over geneesmiddelen (op maat)? Wie zou een DNA-test voor gebruik van geneesmiddelen moeten aanvragen en van wie wil je de uitslag van de test krijgen? Waar moet de informatie opgeslagen worden en wie zou er inzicht moeten hebben in de gegevens?

Deze en andere vragen willen we bespreken in een groepsgesprek met 6 tot 8 deelnemers. Dit gesprek duurt ongeveer 2 uur en je krijgt hier een onkostenvergoeding van €25,- voor en een reiskostenvergoeding.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Je kunt je aanmelden voor één van de groepsgesprekken. Tijdens dit gesprek zal een gespreksleider vragen naar je ideeën over Behandeling op maat. Je hoeft hiervoor niets voor te bereiden. Het gesprek wordt opgenomen (alleen audio, geen video), zodat we niks vergeten en de reacties zorgvuldig kunnen verwerken. Uiteraard worden alle gegevens vertrouwelijk behandeld. 

De groepsgesprekken zullen plaatsvinden op de volgende momenten:

  • 22 september 2016, 19.00-21.00uur, Amsterdam (in het VU medisch centrum, Amsterdam Zuid)
  • 28 september 2016, 19.00-21.00uur, Utrecht (in de buurt van Utrecht CS)
  • 29 september 2016, 19.00-21.00uur, Zwolle (in de buurt van station Zwolle)

Aanmelden

Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Achtergrond

Dit project wordt uitgevoerd binnen het Strategisch Programma RIVM (SPR), een programma voor onderzoek, innovatie en kennisontwikkeling. Zo blijft het RIVM voorbereid op de vragen van morgen.

 

Home / Onderwerpen / G / Geneesmiddelen voor mensen / Deelnemers gezocht voor onderzoek naar wensen en verwachtingen van patiënten bij Behandeling op maat in de huisartsenzorg

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu