U bevindt zich op: Home Onderwerpen H Hielprik: informatie voor professionals

Hielprik voor professionals

Dit gedeelte van de website bevat belangrijke informatie voor zorgprofessionals die betrokken zijn bij de uitvoering van de hielprik.

Doel van de hielprik

In de eerste week na de geboorte krijgt elke baby in Nederland een hielprik. De screening van het hielprikbloed levert belangrijke informatie op over een aantal ernstige ziektes. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid te voorkomen of te beperken. Jaarlijks wordt de hielprik uitgevoerd bij bijna 180.000 pasgeborenen.

Informatie voor zorgprofessionals

Naast het draaiboek vinden zorgprofessionals hier ook andere documenten die zij voor hun werk nodig hebben, zoals checklists en folders. Alle documenten zijn opgenomen in de bibliotheek aan de rechterkant van het scherm.

Nieuwe versie van draaiboek beschikbaar

Versie 10.0 van het draaiboek neonatale hielprikscreening is per 15 juli 2014 beschikbaar. Ga direct naar het draaiboek.

Per 1 juli 2014, nieuwe versie van de 'Actuele afkapgrenzen en verwijstermijnen'

Er is een nieuwe versie beschikbaar van de actuele afkapgrenzen en verwijstermijnen. Wat is gewijzigd?

  • Per 1 juli 2014 zijn de afkapgrenzen voor de GALT-screening  gewijzigd; classificatie afwijkend indien GALT≤2.7 U/dl bloed én TGAL≥900 µmol/l bloed
  • Per 1 januari 2014 is het termijn voor het afnemen van de hieprik na een bloedtransfusie gewijzigd van 48 uur na 24 uur na einde bloedtransfusie.

Veertig jaar Hielprikscreening in Nederland

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat het programma voor de hielprikscreening officieel van start is gegaan. Dr. J. Gerard Loeber, voormalig hoofd RIVM-Laboratorium voor Infectieziekten en Screening, heeft speciaal voor het 40-jarig  jubileum een boek geschreven over de geschiedenis van de hielprikscreening in Nederland met medewerking van dr. Carla van El, als onderzoekster verbonden aan de Sectie Community Genetics, EMGO+ en Afdeling Klinische Genetica van het VU medisch centrum (VUmc).

Op 11 september 2014 zal tijdens een besloten  symposium het  eerste exemplaar worden gepresenteerd met een inhoudelijke terugblik en vooruitblik. Vanaf 11 september 2014 is het boek Veertig jaar Hielprikscreening in Nederland verkrijgbaar bij uitgeverij Prelum.

Meer informatie:

Instructiefilm hielprik voor screeners

Service

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.