U bevindt zich op: Home Onderwerpen H Hielprik: informatie voor professionals

Hielprik voor professionals

Dit gedeelte van de website bevat belangrijke informatie voor zorgprofessionals die betrokken zijn bij de uitvoering van de hielprik.

Aanmelden voor PNS Conferentie 2015

Doel van de hielprik

In de eerste week na de geboorte krijgt elke baby in Nederland een hielprik. De screening van het hielprikbloed levert belangrijke informatie op over een aantal ernstige ziektes. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid te voorkomen of te beperken. Jaarlijks wordt de hielprik uitgevoerd bij bijna 180.000 pasgeborenen.

Informatie voor zorgprofessionals

Naast het draaiboek vinden zorgprofessionals hier ook andere documenten die zij voor hun werk nodig hebben, zoals checklists en folders. Alle documenten zijn opgenomen in de bibliotheek aan de rechterkant van het scherm.

Nieuwe versie van draaiboek beschikbaar

Versie 10.0 van het draaiboek neonatale hielprikscreening is per 15 juli 2014 beschikbaar. Ga direct naar het draaiboek.

Per 1 juli 2014, nieuwe versie van de 'Actuele afkapgrenzen en verwijstermijnen'

Er is een nieuwe versie beschikbaar van de actuele afkapgrenzen en verwijstermijnen. Wat is gewijzigd?

  • Per 1 juli 2014 zijn de afkapgrenzen voor de GALT-screening  gewijzigd; classificatie afwijkend indien GALT≤2.7 U/dl bloed én TGAL≥900 µmol/l bloed
  • Per 1 januari 2014 is het termijn voor het afnemen van de hieprik na een bloedtransfusie gewijzigd van 48 uur na 24 uur na einde bloedtransfusie.

Veertig jaar Hielprikscreening in Nederland

Op 11 september 2014 is het eerste exemplaar van het boek Veertig jaar Hielprikscreening in Nederland gepresenteerd tijdens het gelijknamige symposium bij het RIVM met een inhoudelijke terugblik en vooruitblik. Het is dit jaar veertig jaar geleden dat het programma voor de hielprikscreening officieel van start is gegaan. Dr. J. Gerard Loeber, voormalig hoofd RIVM-Laboratorium voor Infectieziekten en Screening, heeft speciaal voor dit jubileum het boek Veertig jaar Hielprikscreening in Nederland geschreven over de geschiedenis van de hielprikscreening in Nederland met medewerking van dr. Carla van El, als onderzoekster verbonden aan de Sectie Community Genetics, EMGO+ en Afdeling Klinische Genetica van het VU medisch centrum (VUmc).

Het eerste exemplaar is op 11 september 2014 tijdens het symposium overhandigd aan de voorzitters van de overkoepelende patiëntenverenigingen, respectievelijk de heer Piet Bolhuis, voorzitter VKS en Cor Oosterwijk, directeur VSOP. Het boek 'Veertig jaar Hielprikscreening in Nederland' is verkrijgbaar bij uitgeverij Prelum.

Meer informatie:

Instructiefilm hielprik voor screeners

Indien u deze film niet via de website kunt bekijken, kunt u de film ook downloaden of bekijken via YouTube.

Service

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.