Point-of-care-test veegerelateerde MRSA

We ontwikkelen een innovatieve point-of-care test die zorgt voor een meer onderscheidende diagnose van humaan-geadapteerde LA- MRSA. De test heeft veel voordelen, waaronder kostenbesparing in de zorg en een kortere periode van isolatie voor de patiënt.

De Meticilline Resistente Staphylococcus aureus, kortweg MRSA, is een stafylokok. Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen, zonder dat zij daar last van hebben. De MRSA is een bijzondere stafylokok, want hij is ongevoelig (resistent) voor behandeling met de meeste antibiotica. Een van de MRSA-varianten die in recente jaren sterk is opgekomen is de veegerelateerde MRSA, beter bekend als LA-MRSA.

De sterke toename van LA-MRSA in Nederland leidt tot meer kosten voor zorginstellingen doordat personen die deze MRSA-variant bij zich dragen in isolatie verpleegd moeten worden. Echter, sommige LA-MRSA-varianten lijken minder aangepast te zijn aan de mens dan andere en daardoor mogelijk minder gevaarlijk.

Snel testen voorkomt onnodig leed

Door het DNA en de eiwitsamenstelling van de LA-MRSA, afkomstig van zowel mensen als dieren, in kaart te brengen, kunnen humaan-specifieke targets van LA-MRSA worden herkend. Deze targets worden vervolgens gebruikt voor een point-of-care-test die in een pilot getest zal worden.

De innovatieve point-of-care test voorkomt onnodige verlengde isolatie van mensen die mogelijk geen risico vormen, omdat zij drager zijn van een niet-gevaarlijke LA-MRSA variant. Point-of-care testen is een methode om een snelle medische test uit te voeren. De bloedglucosemeter is hier het bekendste voorbeeld van.

Een ander voordeel van de innovatieve test is een betere en snellere screening van medewerkers van zorginstellingen voor niet-gevaarlijk LA-MRSA-dragerschap. Ook worden veeboeren, dierenartsen en medewerkers van gezondheidsinstellingen die woonachtig zijn op een boerderij beter getest op mogelijk niet-gevaarlijk LA-MRSA-dragerschap. Dit voorkomt onnodige verlengde isolatie van deze groepen als zij in een zorginstelling worden opgenomen.
De bedoeling is dat laboratoria en zorginstellingen de test zelf implementeren, waarmee de zelfstandigheid gewaarborgd blijft.

 

Point_of_care3

Home / Onderwerpen / I / Innovatie / Innovatieprojecten / Point-of-care-test veegerelateerde MRSA

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu