Ziekteverschijnselen van Leishmaniasis bij de mens

Deze pagina beschrijft de ziekteverschijnselen van leishmaniasis bij de mens. Er zijn drie verschijningsvormen; de cutane, de mucocutane en de viscerale vorm.

Cutaan

Bij de cutane vorm onstaat een zweer op de plek waar de besmette zandvlieg steekt. Er kunnen meerdere zweren tegelijk ontstaan, op de verschillende steekplekken. De zweren kunnen spontaan in de loop van maanden of jaren verdwijnen maar kunnen ernstige littekens achterlaten.

Mucocutaan

Bij de mucocutane vorm ontstaan de zweren op de slijmvliezen van bijvoorbeeld mond of neus en kunnen het hele gezicht vervormen.

Visceraal

De viscerale vorm kan zonder behandeling dodelijk verlopen, maar kan ook latent aanwezig zijn of slechts lichte verschijnselen veroorzaken, afhankelijk van de weerstand van de gastheer. De incubatieperiode kan variƫren van 10 dagen tot wel enkele jaren, gemiddeld duurt het 2 tot 6 maanden vanaf de beet van het zandvliegje tot het ontstaan van symptomen. Patiƫnten hebben last van gewichtsverlies, lang aanhoudende koorts met wisselende koortspieken, algehele malaise, en soms diarree of hoesten. Eerst treedt vergroting van de milt op en later ook van de lever. Ook bloedarmoede, daling van het aantal witte bloedcellen, bloedinkjes in de slijmvliezen en pigmentatie van de huid kunnen voorkomen. Vaak treden secundaire infecties op.


Home / Onderwerpen / L / Leishmaniasis / Ziekteverschijnselen van Leishmaniasis bij de mens

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu