Beeldmateriaal: Ruimtefoto's en satellietopnamen

Recent is er veel beeldmateriaal van Nederland bij nacht bij gekomen. De bekendste zijn de foto’s die astronaut André Kuipers maakte gedurende zijn tweede ruimtereis vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS. Samen met nieuwe satellietwaarnemingen en metingen vanaf de grond in het Meetnet Hemelhelderheid Nederland geven deze opnamen ons een veel beter beeld van de nachtelijke verlichting in Nederland dan tot een paar jaar geleden.

Foto's vanuit de ruimte

Tijdens zijn recente verblijf in de ruimte heeft André Kuipers tussen december 2011 en juli 2012 unieke nachtelijke foto’s van ons land gemaakt. Hij kreeg elke week van de stichting Platform Lichthinder de overkomsttijden boven Nederland met de weersverwachting. Bij een onbewolkte nachtelijke overkomst stelde André de apparatuur op, maakte hij opnamen en moest hij alles daarna weer keurig opruimen. Veel werk, maar het resultaat is een aantal goede opnamen van Nederland bij nacht.

Foto's beschikbaar op website Atlas Leefomgeving

De beste foto's, die astronaut André Kuipers vanuit het Internationaal Ruimte Station ISS nam, zijn samengevoegd tot een compositiefoto van Nederland bij nacht. Deze staat op de website Atlas Leefomgeving. Het RIVM verzorgt het onderdeel van deze website over nachtelijke verlichting. De foto’s beslaan heel Nederland en laten duidelijk zien waar het licht vandaan komt.

Satellietopnamen en Hemelhelderheid

De nachtlichtfoto’s zijn onderdeel van het thema Licht in de Atlas Leefomgeving. Hieronder vallen ook satellietopnamen van lichtemissie en kaarten die de hemelhelderheid weergeven. Hemelhelderheid is de uitstraling van licht naar de hemel, waardoor de hemel boven bijvoorbeeld natuurgebieden kan oplichten door lichtbronnen uit de omgeving. Met satellietopnamen is continue monitoring van nachtelijke verlichting mogelijk.

 

Home / Onderwerpen / N / Nachtelijke Verlichting / Beeldmateriaal: Ruimtefoto's en satellietopnamen

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu