Nieuwsberichten

Het Centrum voor Bevolkingsonderzoek geeft een digitale nieuwsbrief uit over de pre- en neonatale screeningen.

 • Financiering NIPT in de media 19 september 2017

  In de media zijn diverse berichten verschenen over de financiering van de NIPT.

 • NIPT op tijd 15 augustus 2017

  Bij het invoeren van de NIPT op 1 april 2017 (als primaire test in onderzoekssetting) is aangegeven dat in de startfase de uitslag van de NIPT wat langer kon duren. Inmiddels zijn we 4 maanden verder en komen praktisch alle uitslagen binnen 10 werkdagen (na binnenkomst van bloed in het lab) binnen bij de verloskundige. Het is daarom niet meer nodig om de zwangere te vertellen dat de uitslag mogelijk langer kan duren, vanwege de startfase.

 • Toestemmingsformulier TRIDENT-2: nu ook digitaal te bewaren 21 juni 2017

  Vanaf nu mag het Toestemmingsformulier: Prenatale screening NIPT (TRIDENT-2 studie) ook digitaal bewaard worden. Voorheen mocht alleen een papieren versie bewaard worden.

 • Toestemmingformulier TRIDENT-2 studie vertaald in het Engels 21 juni 2017

  Vanaf nu is ook een Engelse versie beschikbaar van het toestemmingsformulier: "Consent form: Prenatal screening with NIPT (TRIDENT-2 study)".

 • Vragen over de NIPT? 21 juni 2017

  De NIPT is nu 2,5 maand geleden ingevoerd. Van 1 april 2017 tot en met 9 juni 2017 zijn er 11.160 testen uitgevoerd en afgerond in Nederland. Het kan natuurlijk zijn dat u als verloskundig zorgverlener nog vragen heeft over de NIPT. Precies weten bij wie u daarvoor terecht kunt?

 • Besluit invoering 13 wekenecho uitgesteld 21 juni 2017

  Op 22 december 2016 heeft de Gezondheidsraad een advies aan de minister aangeboden over de prenatale screening in Nederland. Hierin adviseert de commissie een landelijk wetenschappelijk onderzoek te doen naar opname in het programma van een echo vanaf 12 tot 14 weken zwangerschap.

 • Folder 'Prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom' beschikbaar in 10 vertalingen 21 juni 2017

  Op de website staan vanaf nu alle vertaalde versies van de folder Prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom.

 • De NIPT is beschikbaar 06 april 2017

  Per 1 april hebben zwangere vrouwen in Nederland de mogelijkheid om te kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test) als eerste test voor de screening op down-, edwards-, en patausyndroom.

 • Kwaliteitseisen en het draaiboek herzien 06 april 2017

  Met de invoering van de NIPT als eerste screeningstest zijn ook een aantal kwaliteitseisen en het draaiboek herzien.

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu