Nieuwsberichten

Het Centrum voor Bevolkingsonderzoek geeft een digitale nieuwsbrief uit over de pre- en neonatale screeningen.

 • Zombie-epidemie verwacht tijdens Lowlands 18 augustus 2017

  Onderzoekers van RIVM, de Vrije Universiteit Amsterdam en de GGD'en van Flevoland en Amsterdam laten dit weekend op Lowlands een virtueel zombievirus los op de festivalbezoekers. Het doel is om in kaart te brengen hoe epidemieën zich verspreiden. Lowlands Science heeft hiermee de landelijke primeur van een gezondheidsonderzoek in de vorm van een virtuele zombie game.

 • NIPT op tijd 15 augustus 2017

  Bij het invoeren van de NIPT op 1 april 2017 (als primaire test in onderzoekssetting) is aangegeven dat in de startfase de uitslag van de NIPT wat langer kon duren. Inmiddels zijn we 4 maanden verder en komen praktisch alle uitslagen binnen 10 werkdagen (na binnenkomst van bloed in het lab) binnen bij de verloskundige. Het is daarom niet meer nodig om de zwangere te vertellen dat de uitslag mogelijk langer kan duren, vanwege de startfase.

 • Geen vergoeding van eigen bijdrage NIPT (TRIDENT-2) 15 augustus 2017

  Zorgverzekeraars ontvangen regelmatig verzoeken van zwangeren voor vergoeding van de eigen bijdrage van €175 voor de NIPT (TRIDENT-2). Deze eigen bijdrage wordt niet vergoed uit het basispakket of een aanvullende verzekering. Zwangeren blijken hiervan vaak niet op de hoogte te zijn. Wij vragen counselors prenatale screening om zwangeren hier tijdens het counselingsgesprek goed over te informeren om zo teleurstelling te voorkomen. Voor de duidelijkheid: bij een medische indicatie/verhoogd risico betaalt de zorgverzekeraar wel de NIPT (TRIDENT-1), hoewel dit ten koste kan gaan van het eigen risico. Kijk voor meer informatie over de kosten van de NIPT op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/P/down_edwards_patau_en_SEO/Kosten.

 • Griepprik voorkomt griep, maar niet het aantal zieken 14 juli 2017

  Griepvaccinatie voorkomt griepvirusinfecties maar heeft geen invloed op het totale aantal mensen met griepachtige verschijnselen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het RIVM, in samenwerking met het Spaarne Gasthuis en het Streeklab Kennermerland, uitvoerde naar griepachtige verschijnselen onder gezonde thuiswonende mensen van 60 jaar en ouder.

 • Productie en gebruik van radio-isotopen in Nederland 03 juli 2017

  Radioactieve stoffen worden gebruikt voor de diagnose en behandeling van verschillende soorten kanker. De meeste van deze zogeheten isotopen worden wereldwijd in zes kernreactoren gemaakt, waarvan er één in Nederland (Petten) staat. Zeker tot 2020 en waarschijnlijk tot 2025 zal de markt voor isotopen fragiel zijn en zouden er bij uitval van één reactor al tekorten kunnen ontstaan. Zowel voor diagnostiek als voor therapie. Op dit moment komt een zeer groot deel van de in de Nederlandse ziekenhuizen gebruikte isotopen uit de reactor in Petten (80 procent). Om de continue levering van isotopen aan Nederlandse ziekenhuizen beter te garanderen zouden nadere afspraken met de producenten over de benodigde levering nodig zijn.

 • De NIPT is beschikbaar 06 april 2017

  Per 1 april hebben zwangere vrouwen in Nederland de mogelijkheid om te kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test) als eerste test voor de screening op down-, edwards-, en patausyndroom.

 • Kwaliteitseisen en het draaiboek herzien 06 april 2017

  Met de invoering van de NIPT als eerste screeningstest zijn ook een aantal kwaliteitseisen en het draaiboek herzien.

 • Praktische tips inrichting counseling 06 april 2017

  Uit onderzoek is gebleken dat er bij de counseling prenatale screening down-, edwards- en patausyndroom en het SEO kwaliteitswinst valt te behalen.

 • De websites zijn live! 06 april 2017

  Alle websites over de NIPT zijn inmiddels live. Hieronder een overzicht van de websites die zijn ontwikkelt mét de bijbehorende links:

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu