U bevindt zich op: Home Onderwerpen R Rijksvaccinatieprogramma De inenting Vaccinatieschema

Vaccinatieschema

Rijksvaccinatieprogramma

Het Rijksvaccinatieprogramma is opgedeeld in 4 fasen. De eerste fase loopt vanaf de geboorte tot het kind 14 maanden is. De tweede fase volgt als het kind 4 jaar wordt. Rond het 9e jaar komt fase 3. Voor meisjes is er nog een vierde fase die begint in het jaar dat ze 13 jaar worden. Om volledige bescherming te bereiken is het belangrijk dat het hele programma wordt afgemaakt.
De onderstaande tabel geeft een samenvatting van het programma:

Vaccinatieschema

Vaccinatieschema 
Vaccinatieschema (pdf)

Toelichting op het vaccinatieschema

Kinderen van wie de moeder besmet is met het hepatitis B-virus (draagster), krijgen binnen 48 uur na de geboorte een hepatitis B-vaccinatie. Bovendien krijgen zij vlak na de geboorte immunoglobulinen (kant-en-klare antistoffen).

Afwijkingen van het schema

Voor het Rijksvaccinatieprogramma zijn bepaalde vaccins aangewezen voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Het vaccinatieschema en de daarbij gebruikte vaccins bieden een kind de beste bescherming. De overheid stelt de leeftijdsgrenzen waarbinnen de vaccinaties worden verstrekt. Individueel afwijken van het schema kan alleen als er een gegronde, meestal medische, reden voor is. De arts van het consultatiebureau kan in bijzondere gevallen oordelen dat een kind een vaccinatie buiten de gestelde leeftijdsgrenzen mag ontvangen. Wilt u toch iets anders? Bespreek dit dan met uw huisarts. De meeste huisartsen onderschrijven het programma en zullen afraden om andere vaccins te gebruiken of een ander schema te volgen.

 

Service

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.