Voedingssuplementen

Een voedingssupplement is een geconcentreerd voedingsmiddel om te gebruiken als aanvulling op de normale voeding. Bekend zijn voedingssupplementen met vitaminen en mineralen.
Zoek op stof

Wat zijn voedingssupplementen?

Een voedingssupplement is een geconcentreerd voedingsmiddel om te gebruiken als aanvulling op de normale voeding. Bekend zijn voedingssupplementen met vitaminen en mineralen. Ook voedingssupplementen met kruiden komen ook veel voor en worden kruidenpreparaten genoemd. Voedingssupplementen zijn op de markt in voorgedoseerde vorm. Dit kan zijn als capsules, pillen, zakjes poeder, ampullen met vloeistof of druppelflacons. Hierdoor lijken voedingssupplementen vaak op geneesmiddelen. Het zijn echter geen geneesmiddelen, maar aanvullingen op de normale voeding. Van veel voedingssupplementen wordt beweerd dat ze de gezondheid bevorderen.

Wettelijk kader

De Europese Richtlijn 2002/46/EG over voedingsupplementen, wleke recent is gewijzigd door Richtlijn 1170/2009,  is in Nederland opgenomen in het Warenwetbesluit voedingssupplementen en de bijbehorende Warenwetregeling voedingssupplementen. Deze regelingen gaan vooralsnog alleen over voedingsupplementen met vitaminen en mineralen.

Deze voedingssupplementen mogen zonder toestemming vooraf op de markt gebracht worden, onder voorwaarde dat ze alleen de gebruikte vitaminen en mineralen bevatten die op de bijlagen bij de warenwetregeling voorkomen. De hoeveelheden vitaminen en mineralen moeten daadwerkelijk een aanvulling zijn op de normale voeding, maar tegelijkertijd ook veilig zijn. De Europese Commissie zal deze minimum- en veilig geachte maximumgehalten nog vaststellen. Dit laatste worden worden vastgesteld op basis van Tolerable Upper Intake Levels voor vitaminen en mineralen. Een gezondheidsclaim op voedingssupplementen is toegestaan, mits de consument niet misleid wordt en er voldaan wordt aan de Europese Verordening (EG) Nr. 1924/2006 over voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen. Meer informatie over de claimswetgeving staat beschreven bij de functionele voedingsmiddelen.

Relevante links

In Europa valt voedselveiligheid onder het Directoraat Generaal Gezondheid en Consumentenbescherming (DG SANCO) van de Europese Commissie. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) adviseert  de Europese Commissie over de verschillende aspecten van voedselveiligheid. Het EFSA Panel on dietetic products, nutrition and allergies (NDA Panel) adviseert   onder meer over Tolerable Upper Intake Levels voor vitaminen en mineralen en beoordeelt gezondheidclaims. De door het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding (SCF en het NDA Panel in de periode 2000 - 2005 uitgegeven adviezen over Tolerable Upper Intake Levels voor vitaminen en mineralen zijn gebundeld uitgegeven. 

In Nederland onderzoekt en bewaakt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) de veiligheid van voedsel en consumentenproducten. De nVWA ziet daarbij ook toe op naleving van het Warenwetbesluit voedingssupplementen.

Het Voedingscentrum informeert over veilig, gezond en bewust eten. Het Voedingscentrum schenkt daarbij onder meer aandacht aan vitaminen, mineralen en aan supplementen.

 

Home / Onderwerpen / R / Voedingssuplementen

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu