U bevindt zich op: Home Onderwerpen S Salmonella Thompson-uitbraak 2012

Salmonella Thompson-uitbraak 2012

Van eind juli 2012 tot begin januari 2013 is er een infectieziekte-uitbraak geweest veroorzaakt door Salmonella thompson. Uit onderzoek is gebleken dat gerookte zalmproducten de oorzaak zijn geweest van deze uitbraak. Van 1149 mensen is in het laboratorium vastgesteld dat zij ziek zijn geworden door de besmette zalm. Het werkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk hoger.

Laatste update: 7 januari 2013

 

Verloop uitbraak Salmonella Thompson

Weeknummer*

Aantal nieuwe ziektegevallen

Week 52 (24/12 - 30/12)          

Week 51 (17/12 - 23-12)   

4

Week 50 (10/12 - 16/12)

2

Week 49 (3/12 - 9/12)

4

Week 48 (26/11 - 2/12)

Week 47 (19/11 - 25/11)

15 

Week 46 (12/11 - 18/11)

18

Week 45 (5/11- 11/11)

33

Week 44 (29/10 - 4/11)

62

Week 43 (22/10 - 28/10)

135

Week 42 (15/10 - 21/10)

314

Week 41 (8/10 - 14/10)

199

Week 40 (1/10 - 7/10)

169

Week 39 (24/9 - 30/9)

71

Week 38 (17/9 - 23/9)

22

Week 37 (10/9 - 16/9)

13

Week 36 (3/9 - 9/9)

16

Week 35 (27/8 - 2/9)

28

Week 34 (20/8 - 26/8)

19

Week 33 (13/8 - 19/8)

15

 

 

Totaal aantal ziektegevallen

1149

* NB Weeknummers lopen van maandag t/m zondag

Week52Thompson

* NB Weeknummers lopen van maandag t/m zondag

Het totaal aantal overleden patiënten ten gevolge van de uitbraak van Salmonella Thompson, die bij het RIVM gemeld zijn, blijft met vier onveranderd. Voor dit type Salmonella-infectie bestaat in Nederland geen meldingsplicht. Dat betekent dat artsen en laboratoria individuele patiënten met een Salmonella Thompson-infectie niet bij de GGD hoeven te melden. Ook patiënten zelf hoeven geen melding te maken van een (mogelijke) Salmonella Thompson-infectie.

Salmonellabesmetting

De salmonellabacterie veroorzaakt een infectie van de darmen. Er zijn vele verschillende types van deze bacterie. Bij deze besmetting gaat het om Salmonella thompson. Salmonella kan in verschillende voedselproducten voorkomen. Niet iedereen die de bacterie heeft binnengekregen wordt daar ziek van. Een infectie kan leiden tot koorts, diaree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. De eerste

ziekteverschijnselen beginnen gemiddeld 24 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel. Bij de meeste mensen houden de verschijnselen 3 tot 7 dagen aan. De koorts verdwijnt meestal sneller.

Uit de handel

De besmette producten zijn inmiddels op aanwijzing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit de handel genomen.
Ook voor eventueel besmette gerookte zalm die aangekocht is en in de vriezer of koelkast is bewaard, geldt ook dat u deze niet meer moet eten maar weg moet gooien.

Informatie over de producten kunt u vinden op de website van de NVWA of producent Foppen.

De NVWA waarschuwt ook voor producten waarin gerookte zalm is verwerkt. Zie nieuwsbericht NVWA. De NVWA heeft een  lijst met producten gepubliceerd waarin met Salmonella besmette zalm van Foppen verwerkt is en waarvoor nog niet eerder gewaarschuwd is.

Service

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.