Kiemsurveillance Listeria

Op deze pagina kunt u lezen hoe de kiemsurveillance van Listeria georganiseerd is en hoe de kenmerken van de ziekteverwekker worden vastgesteld. Tevens staat beschreven welke instantie en onderzoeker verantwoordelijk is voor de kiemsurveillance van Listeria.

Listeria

Listeria monocytogenes is een wijd verspreid voorkomende Gram-positieve bacterie, die mensen via besmet voedsel kunnen oplopen. Bij volwassenen vertoont listeriose zich, na een incubatieperiode van 3 tot 70 dagen, meestal als hersenvliesontsteking of sepsis. Bij infecties van de hersenen zijn ernstige restverschijnselen mogelijk. Bij zwangeren met listeriose leidt circa 1 op de 5 zwangerschappen tot een spontane abortus of doodgeboorte.

Hoe helpt de kiemsurveillance bij preventie en bestrijding?

Een combinatie van diverse subtyperingstechnieken voor Listeria monocytogenes is van belang voor het identificeren van gecombineerde uitbraken. De huidige surveillance van Listeria, uitgevoerd door het RIVM in samenwerking met het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis richt zich op serotypering en moleculaire typering (PFGE), waarover jaarlijks gerapporteerd wordt in het Infectieziekten Bulletin.

Contactpersoon: Max Heck, RIVM

 

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu