Kiemsurveillance Meticilline-resistente Staphylococcus aureus

Op deze pagina kunt u lezen hoe de kiemsurveillance van Meticilline-resistente Staphylococcus aureus georganiseerd is en hoe de kenmerken van de ziekteverwekker worden vastgesteld. Tevens staat beschreven welke instantie en onderzoeker verantwoordelijk is voor de kiemsurveillance van Meticilline-resistente Staphylococcus aureus.

MRSA

Staphylococcus aureus is een bacterie die bij ongeveer 30% van de mensen buiten het ziekenhuis in de neus voorkomt. Onder bepaalde omstandigheden kan Staphylococcus aureus infecties veroorzaken. Stammen van Staphylococcus aureus die resistent zijn tegen het antibioticum oxacilline en daarmee ook tegen het daar sterk op lijkende meticilline, worden meticilline resistente Staphylococcus aureus (MRSA) genoemd. We nemen aan dat MRSA ook resistent is tegen alle beta-lactam antibiotica, penicillines en cefalosporines.

Hoe helpt de kiemsurveillance bij preventie en bestrijding?

Door de surveillance van MRSA kan snel worden ingespeeld op nieuwe problemen, zoals MRSA buiten het ziekenhuis en MRSA bij dieren. De continue surveillance van MRSA berust momenteel op onderzoek van ingestuurde isolaten en elektronisch aangeleverde gegevens van lokaal uitgevoerde resistentiebepalingen. Het RIVM typeert alle eerste isolaten van MRSA, die de medisch microbiologische laboratoria kweken en insturen, met behulp van pulsed field gel electroforese, zonder kosten voor de inzender. De resultaten staan op de website www.rivm.nl/mrsa.

Contactpersoon: Han de Neeling, RIVM

 

Home / Onderwerpen / S / Surveillance van infectieziekten / Kiemsurveillance / Kiemsurveillance Meticilline-resistente Staphylococcus aureus

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu