Kiemsurveillance West-Nilevirus

Op deze pagina kunt u lezen hoe de kiemsurveillance voor het West-Nilevirus is georganiseerd en hoe de kenmerken van de ziekteverwekker worden vastgesteld. Tevens staat beschreven welke instantie en onderzoeker verantwoordelijk is voor de kiemsurveillance van het West-Nilevirus.

West-Nilevirus

West-Nilevirus is ontdekt in Uganda in 1937. In de daarop volgende decennia zijn er verschillende epidemieën geweest in Afrika, Europa, het Midden-Oosten en Azië. In 1999 presenteerde het virus zich voor het eerst op het westelijke halfrond en overleden er in de staat New York zeven mensen aan de gevolgen van deze infectie. In Europa zijn recent uitbraken van humane infecties beschreven in onder andere Griekenland, Italië, Roemenië en Rusland, naast incidentele humane gevallen in Frankrijk en Hongarije.
De transmissiecyclus van West-Nilevirus omvat een vogel-mug-vogelcyclus. Hierbij spelen vogelvoedende muggensoorten een belangrijke rol bij de handhaving van het virus in de locale vogelpopulaties. Voor infectie van de mens zijn muggensoorten van belang die zowel op vogels als op muggen voeden. De muggen dragen zo het virus over van de vogelpopulatie aan de mens. Er is een groot aantal risicofactoren voor transmissie van West-Nilevirus naar de mens geïdentificeerd waaronder de omvang van de locale muggenpopulaties, de aanwezige muggensoorten, klimatologische omstandigheden en de aanwezigheid van vatbare vogelpopulaties. Het grote aantal risicofactoren maakt het lastig om te voorspellen of autochtone transmissie van West-Nilevirus in Nederland kan plaatsvinden.

Hoe helpt de kiemsurveillance bij preventie en bestrijding?

De huidige surveillance van West-Nilevirus omvat het monitoren van trends bij zowel dieren als mensen. Bij dieren wordt toezicht gehouden op het optreden van neurologische ziektebeelden bij paarden en sterfte bij wilde vogels. Bij de mens monitort men het aantal aanvragen van virologische liquor diagnostiek bij patiënten en het aantal gevallen niet-gespecificeerde virale meningitis en encephalitisgevallen in Nederlandse ziekenhuizen. Humane liquor surveillance via de klinisch virologische laboratoria wordt uitgevoerd op liquoren met verdenking van onbekende virale infecties. Liquoren worden door het RIVM getest doormiddel van een West-Nilevirus antigeen en IgM-antistoffen bepaling.

 

Home / Onderwerpen / S / Surveillance van infectieziekten / Kiemsurveillance / Kiemsurveillance West-Nilevirus

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu