Kiemsurveillance bofvirus

Op deze pagina kunt u lezen hoe de kiemsurveillance voor het bofvirus is georganiseerd en hoe de kenmerken van de ziekteverwekker worden vastgesteld. Tevens staat beschreven welke instantie en onderzoeker verantwoordelijk is voor de kiemsurveillance van het bofvirus.

Bofvirus

Bof is een zeer besmettelijke virale infectieziekte met als meest kenmerkend symptoom sterk vergrote oorspeekselklieren, dat met pijn gepaard gaat. Infectie met het bofvirus kan in sommige gevallen leiden tot nekkramp en/of hersenontsteking, of met zaadbalontstekling (orchitis). In zeldzame gevallen kan ontsteking van de alvleesklier of nieren ontstaan. Het bofvaccin wordt in Nederland sinds 1987 in combinatie met mazelen- en rubellavaccin toegediend op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Sinds 2004 is de incidentie van bof toegenomen en vinden geregeld bof uitbraken plaats, ook onder gevaccineerde personen. Dit zijn vooral studenten in de leeftijd van 17-25 jaar. Studies wijzen op een verminderde effectiviteit van de bof component van het vaccin op de wat langere termijn (secundair vaccinfalen). Daarnaast is mogelijk ook sprake van een hogere virulentie en verspreiding van het huidige wildtype bofvirus.

 

Hoe helpt de kiemsurveillance bij preventie en bestrijding?

 Moleculaire diagnostiek en typering van bofvirus wordt grotendeels uitgevoerd op het RIVM, maar inmiddels hebben ook enkele andere medische laboratoria een bof PCR -test beschikbaar. Met name bij een gevaccineerd persoon is moleculaire detectie ook gevoeliger dan klassieke (IgM) serologie, en is PCR analyse de enige mogelijkheid om een infectie vast te stellen. Speeksel of keeluitstrijk blijkt hierbij het beste klinische materiaal te zijn voor een laboratorium diagnose. Omdat de oorzaak van het bof-vaccin falen onder studenten onduidelijk is, is het van belang om een representatieve set van isolaten te verzamelen. Virus typering geeft inzicht in de tranmissieketens van bof en de verspreiding van het bofvirus onder gevaccineerde en ongevaccineerde personen.

 

Contactpersoon: Rob van Binnendijk, RIVM

 

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu