Glycerol

Glycerol, ook wel glycerine genoemd, is een zoetsmakende, geurloze en kleurloze vloeistof. Het komt van nature voor in dierlijk en plantaardig vet.

Algemeen gebruik
Glycerol wordt gebruikt in veel verschillende industriële en consumentenproducten, zoals zeep en schoonmaakmiddelen, medicijnen, cosmetica, voedingsmiddelen, verf, hars en papier.

afbeelding Glycerol

Toepassing binnen de tabaksindustrie
Tabaksproducenten geven aan dat zij glycerol aan tabak toevoegen voor de vochtigheidsgraad, meestal aan de saus die wordt toegevoegd om de tabak makkelijker te kunnen verwerken. Glycerol wordt ook gebruikt in het sigarettenpapier.

Over het algemeen hangt de hoeveelheid in sigaretten aanwezige glycerol af van het sigarettenmerk. In Nederland bedraagt de gemiddelde hoeveelheid glycerol 1,0% van het totale gewicht van de tabak, met een maximum van 4,4%. Deze hoeveelheden komen overeen met de hoeveelheid glycerol die er per sigaret wordt toegevoegd in de EU, waar waarden worden gerapporteerd van gemiddeld 1,1% en tot maximaal 4,5% van het tabaksgewicht. Dit maakt glycerol één van de belangrijkste tabaksadditieven.

Schadelijke gezondheidseffecten
Tijdens het roken van een sigaret wordt bijna alle glycerol in ongewijzigde staat overgebracht naar de rook. De hoeveelheden glycerol zijn groot genoeg om de luchtwegen te irriteren. Bovendien wordt een zeer klein deel van de glycerol omgezet in de stof acroleïne, die eveneens irritatie van de luchtwegen veroorzaakt.

Invloed op de rookverslaving
Er is op dit moment geen onderzoeksinformatie beschikbaar over de mogelijke invloed van glycerol op rookverslaving. Echter, glycerol kan indirect schade toebrengen omdat het de tabak vochtig houdt en dus makkelijker te roken maakt. Door de rookgewoonte op deze manier te stimuleren worden rokers uiteindelijk blootgesteld aan grotere hoeveelheden giftige stoffen die zich bevinden in de sigarettenrook.

© Afbeelding: Federal Office of Public Health FOPH, Switserland

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu