Twintig wekenecho webpagina

Met de 20 wekenecho kunt u tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Eerst een uitgebreid gesprek

Denkt u er over om de 20 wekenecho te laten doen? Dan heeft u eerst een uitgebreid gesprek met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Wilt u zich vast voorbereiden op dit gesprek? Lees dan verder op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. U vindt daar ook een keuzehulp “Bewust kiezen” en tips over hoe u met uw partner of anderen kunt bespreken of u de 20 wekenecho wilt. En u kunt er ervaringsverhalen lezen van vrouwen die ook moesten kiezen of zij dit onderzoek wilden laten doen.

Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het maken van uw keuze om wel of geen 20 wekenecho te laten doen? Dan kunt u altijd terecht bij uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

De kosten van de echo

Uw zorgverzekering betaalt de kosten van het uitgebreide gesprek en de echo. Er zijn geen gevolgen voor het eigen risico van uw zorgverzekering. U hoeft dus niets zelf te betalen.

Uw zorgverzekering betaalt de kosten alleen als de betreffende zorgverlener een overeenkomst heeft met een regionaal centrum voor prenatale screening. Wilt u zeker weten dat de kosten vergoed worden? Dan kunt u zelf controleren welke zorgverleners bij u in de buurt een overeenkomst hebben. Daarnaast kunt u controleren of uw zorgverzekeraar een contract heeft met degene die de screening uitvoert. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Is vervolgonderzoek nodig? De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u de kosten geheel of gedeeltelijk zelf moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan al heeft gebruikt. Heeft u vragen? Bespreek ze met uw zorgverzekeraar.

U kunt op elk moment stoppen

De 20 wekenecho kan u geruststellen over de gezondheid van uw kind. Maar de uitslag kan u juist ook ongerust maken, en u voor moeilijke keuzes stellen. U bepaalt zelf of u een echo wilt en of u bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt laten doen. U kunt op elk moment stoppen.

Home / Onderwerpen / T / Twintig wekenecho / Twintig wekenecho webpagina

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu