Voedselinfecties en zwangerschap

Voedsel is een bron van infectieziekten. Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. Besmetting met schadelijke bacteriën in eten is te voorkomen door:

  • Vlees alleen te eten als het goed doorbakken of gestoofd is (het advies is geen rosbief, filet américain, tartaar of carpaccio te eten in de zwangerschap)
  • alle groente en fruit goed te wassen
  • te voorkomen dat rauwe voedingsmiddelen in contact komen met bereide gerechten
  • geen rauwmelkse zachte kaas te eten
  • geen voorverpakte gerookte vis te eten

Zie ook Voedingscentrum

Wat wel en wat niet te eten 

Tijdens de zwangerschap wordt geadviseerd alleen voedsel te gebruiken dat vers of vers bereid is en dit zo kort mogelijk in de koelkast te bewaren. Etenswaren waarmee opgepast moet worden:
  • Rauw vlees (kans op besmetting met Listeria en Toxoplasma)
  • Eten van zachte kaassoorten van (ongepasteuriseerde) rauwe melk (kans op besmetting met Listeria)
  • (Gerechten met) eieren die niet goed gaar of niet hard gekookt zijn (kans op besmetting met Salmonella)
  • Voorverpakte vis, zoals gerookte zalm (kans op besmetting met Listeria)
  • Lang bewaarde verse producten zoals vleeswaren en rauwkostsalades (kans op besmetting met Listeria)
Voor meer informatie over zwangerschap en voedseloverdraagbare infecties raadpleeg de brochure Voorkom infecties, uitgerekend nu! en de brochure Wat je moet weten om veilig te eten!

Voor meer informatie over zwangerschap en infectieziekten klik op onderstaande banner om  naar het onderwerp te gaan. 

Banner Zwangerschap en infectieziekten

 

 

Home / Onderwerpen / V / Voedselinfecties / Voedselinfecties en zwangerschap

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu