Over zo├Ânosen

Er zijn veel infectieziekten die mensen op elkaar kunnen overbrengen. Ook dieren kunnen infectieziekten op elkaar overbrengen. Een klein deel van de infectieziekten van dieren is besmettelijk voor de mens, dat zijn de zoönosen.

Zoönosen in Nederland

In Nederland heersen relatief weinig ziekten die je van dieren kunt krijgen. In Zuid-Europese en andere verre landen is dat anders, daar komen zoönosen vaker voor. Nederland is vrij van een aantal ziekten dankzij veel controle op dierenvoedsel maar ook dankzij intensieve bestrijdingsprogramma’s.

Voedselinfecties en zoönosen

Voedsel kan ook besmet zijn met allerlei soorten ziekteverwekkers. Vaak zijn deze afkomstig van andere, zieke mensen, maar soms besmetten ziekteverwekkers van dieren ons voedsel. Ook dat zijn zoönosen. 

Steeds meer zoönosen?

Enerzijds verdwijnen er zoönosen uit ons land, doordat er steeds meer kennis is en er maatregelen genomen kunnen worden. Anderzijds kunnen er nieuwe ziekten bijkomen, doordat:

  • Mensen steeds meer reizen en daarbij uit andere landen ziekten mee terug naar huis kunnen nemen. Sommige ziekten zullen dan kans zien om zich (opnieuw) in Nederland te vestigen.
  • Onze voedingsgewoonten zijn veranderd, er wordt meer rauw of rosé gebakken vlees en vis gegeten (bijvoorbeeld carpaccio, vis in sushi’s, rosé gebraden lamsbout). Ook groenten worden vaak korter gekookt of kort geroerbakt, zodat ze nog knapperig blijven. Ziektekiemen die normaal door verhitting gedood worden, zullen dan blijven leven. Ook in rauwe melk kunnen ziektekiemen voorkomen, terwijl er geen enkel risico is wanneer je gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk in de winkel koopt.
  • Het klimaat verandert. Door de opwarming kunnen vectoren (‘transporteurs’), die ziekten van (wilde) dieren naar mensen overbrengen, zich vestigen en uitbreiden in Nederland. Voorheen was het in ons land te koud voor vectoren zoals muggen, teken en vliegen om te overleven. 
 

Home / Onderwerpen / Z / Ziek door dier / Over zoönosen

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu