Zoönosen en zwangerschap

Dieren kunnen infectieziekten overbrengen op de mens. Deze van dier naar mens over te brengen ziekten noemen we zoönosen. Besmetting kan plaatsvinden via de lucht, door direct contact met dieren, maar ook via ons voedsel. Meer informatie over de besmettingsroute via voedsel vindt u op de pagina voedselinfecties en zwangerschap.

Zoönosen in Nederland

In Nederland komen relatief weinig ziekten voor die je van dieren kunt krijgen. In Zuid-Europese landen komen vaker zoönosen voor. Door strenge controle op onze dieren, ons voedsel en dankzij intensieve bestrijdingsprogramma’s is Nederland nu vrij van sommige ziektes.

Risico zwangeren bij diercontact

Zwangere vrouwen moeten extra beducht zijn op toxoplasma-infecties en op listeria-infecties, vanwege de risico’s voor het ongeboren kind. Zwangeren wordt daarom afgeraden zelf de kattebak te verschonen. Daarnaast wordt het aangeraden tuinhandschoenen te gebruiken en na het tuinieren de handen te wassen. Ditzelfde geldt voor contact met dieren, daarbij kan assistentie bij het lammeren van schapen en geiten beter niet door zwangere vrouwen verleend worden. Behalve toxoplasma- en listeria-infecties komen ook chlamydia en Q-koorts bij deze dieren met enige regelmaat voor. Besmetting met deze ziekteverwekkers kan gevolgen hebben voor het ongeboren kind.

Voor informatie over zwangerschap en infectieziekten klik hier.

 

 

Home / Onderwerpen / Z / Ziek door dier / Zoönosen en zwangerschap

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu