Thema's

Hoe houden we onszelf en onze leefomgeving gezond? Dat is de uitdaging waar diverse lokale, nationale en internationale overheden en professionals dagelijks voor staan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verricht onderzoek, adviseert en ondersteunt de overheid bij deze uitdaging.

Preventie, Ziekte en Zorg

MensenmassaHoe presteert de gezondheidszorg? Hoe wordt de kwaliteit van geneesmiddelen gegarandeerd? Waartoe dient de “hielprik” bij pasgeborenen? Waaruit bestaat het Rijksvaccinatieprogramma? Wat zijn de oorzaken van overgewicht? En hoe gezond is de Nederlander, nu en in de toekomst? Naar Preventie, Ziekte en Zorg.

Infectieziekten

Vrouw snuit neusEen infectieziekte is een ziekte die wordt overgebracht door mens of dier. Deze wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Je kunt een infectieziekte oplopen door contact met besmette personen, contact met dieren, via voedsel, besmette oppervlaktes of water, het inademen van besmette lucht of door vectoren zoals insecten. Naar Infectieziekten.

Milieu & Leefomgeving

Skatende jongenEconomische bedrijvigheid levert welvaart, maar kan onze leefomgeving en gezondheid schaden. Ongewenste neveneffecten zijn bijvoorbeeld: afval dat vrijkomt, geluidshinder, meststoffen die uitspoelen en ongevallen met gevaarlijke stoffen. We beschermen het milieu en de gezondheid door continu te controleren, ontwikkelingen te signaleren en te evalueren, en maatregelen af te wegen. Naar Milieu & Leefomgeving.

Leefstijl & Voeding

Benen van peuter in boodschappenwagentjeHier vindt u informatie over de taken van het RIVM op het gebied van voeding en drinkwater. Over een gezond bewegings- en eetpatroon en over het minimaliseren van risico's dat voedsel besmet wordt. En bijvoorbeeld over allergieën tegen bepaalde stoffen in onze voeding.
Naar Leefstijl & Voeding.

Home / Thema's

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu