U kunt laten onderzoeken of u een voorstadium van baarmoederhalskanker of baarmoederhalskanker heeft.

De overheid biedt het bevolkingsonderzoek gratis aan omdat voor de doelgroep de voordelen van het bevolkingsonderzoek groter zijn dan de nadelen. Dit kan voor u persoonlijk anders zijn. U kiest zelf of u meedoet. Als u meedoet, kiest u zelf of u meedoet met een uitstrijkje of met de zelfafnameset.

Heeft u de HPV-vaccinatie gehad?

Dan is het nog steeds belangrijk om nu mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. 
De HPV-vaccinatie beschermt voor een groot deel tegen zes verschillende soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker. De HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie beschermt tegen de twee HPV-typen, die het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat u mét de HPV-vaccinatie tot 87% minder kans heeft om baarmoederhalskanker te krijgen. Maar het is geen 100% bescherming. Daarom is het nog steeds belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Voordelen van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker 

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Vanaf het moment dat een iemand HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) heeft, duurt het meestal minstens 10 tot 15 jaar totdat diegene baarmoederhalskanker krijgt. In die tijd kunnen afwijkende cellen ontstaan. Dat is nog geen baarmoederhalskanker, maar een voorstadium ervan.

De afwijkende cellen kunnen we ontdekken met het onderzoek. En als dat nodig is, dan volgt een behandeling bij de gynaecoloog. Op die manier kunnen we voorkomen dat iemand baarmoederhalskanker krijgt. Dus door u te laten onderzoeken, heeft u een kleinere kans om baarmoederhalskanker te krijgen. Dat is een voordeel van het bevolkingsonderzoek.

Ieder jaar krijgen 900 vrouwen in ons land baarmoederhalskanker. Zonder baarmoederhalskankeronderzoek zouden dat geen 900 vrouwen maar 1.300 vrouwen zijn.

Als in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt gevonden, is bijna altijd in een vroeg stadium van de ziekte. De behandeling is dan meestal minder zwaar.

Door u te laten onderzoeken, heeft u een kleinere kans om baarmoederhalskanker te krijgen. Daardoor heeft u ook een kleinere kans om dood te gaan aan baarmoederhalskanker. De baarmoederhalskanker kan namelijk eerder opgespoord en behandeld worden. Dat is een voordeel van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Ieder jaar overlijden ongeveer 200 vrouwen in ons land aan baarmoederhalskanker. Zonder baarmoederhalskankeronderzoek zouden dat 500 vrouwen zijn. 

Nadelen van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker 

In het onderzoek kunnen we afwijkende cellen vinden. Als we die cellen vinden, krijgt u meestal voor de zekerheid een behandeling om die cellen te verwijderen. Maar het is niet zeker dat die cellen later kanker worden. Soms ruimt het lichaam de afwijkende cellen zelf op. En als dat zo is, was de behandeling niet nodig. Dat betekent dat een deel van de mensen een onnodige behandeling krijgt.

Maar we kunnen niet voorspellen bij wie dat zo is. En ook weten we achteraf niet of een behandeling eigenlijk onnodig was. Een behandeling en de controles bij de gynaecoloog zijn vaak belastend voor de deelnemers.

Als de uitslag goed is, kunt u soms toch een voorstadium van baarmoederhalskanker hebben. Dan bent u gerustgesteld door het onderzoek, terwijl dat niet terecht was. Dit noemen we een fout-negatieve uitslag.

Baarmoederhalskanker ontwikkelt erg langzaam. De kans is groot dat het HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) in de volgende screeningsronde wel wordt gevonden. Dan hebben deze personen waarschijnlijk nog steeds een voorstadium. Dit is meestal goed te behandelen.

Het onderzoek kan vervelend voor u zijn, bijvoorbeeld:

  • Als u gespannen bent, kan het onderzoek gevoelig zijn of pijn doen.
  • Als u vervelende ervaringen heeft met seks kan het maken van een uitstrijkje extra vervelend zijn. Het wachten op de uitslag vinden mensen soms spannend.

Wilt u advies over meedoen met het bevolkingsonderzoek?

Heeft u na het lezen van de voordelen en nadelen van het onderzoek nog vragen, of wilt u graag advies? Bel dan met uw huisarts. Uw huisarts kan u verder helpen. Als u het lastig vindt om te kiezen op welke manier u wilt deelnemen dan is er een keuzekaart en keuzehulp beschikbaar. Deze kunnen u helpen bij het beslissen of u wilt deelnemen. En bij het maken van een keuze tussen een uitstrijkje en een zelfafnameset.

Veelgestelde vragen over wel of niet meedoen 

Ja, dat kan. Uw uitnodiging blijft geldig tot uw opnieuw uitgenodigd wordt (5 of 10 jaar). Neem contact op met Bevolkingsonderzoek Nederland en vraag om een nieuwe uitnodiging.

Ja, ook na de overgang kunt u baarmoederhalskanker krijgen. U krijgt tot en met uw 60e een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

Heeft u een administratieve geslachtwijziging laten doorvoeren naar vrouw, dan ontvangt u een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Omdat u geen baarmoeder heeft is deelname aan het bevolkingsonderzoek niet mogelijk. U kunt u zich definitief afmelden voor dit bevolkingsonderzoek. U ontvangt dan geen uitnodiging meer. U kunt dit doorgeven via Mijn Bevolkingsonderzoek met uw DigiD Digitale Identiteit (Digitale Identiteit). U kunt ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Nederland of een e-mail sturen. De gegevens van Bevolkingsonderzoek Nederland kunt u vinden op uw uitnodigingsbrief of op hun landelijke website.

Heeft u een administratieve geslachtswijziging naar man laten doorvoeren, dan wordt u niet automatisch uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. U komt hiervoor wel in aanmerking als u tussen de 30 en 60 jaar bent en een baarmoeder hebt.
Via www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/deelnamewens kunt u zich aanmelden.

Heeft u een administratieve geslachtswijziging naar X laten doorvoeren, dan wordt u niet automatisch uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. U komt hiervoor wel in aanmerking als u tussen de 30 en 60 jaar bent en een baarmoeder hebt.
Via www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/deelnamewens kunt u zich aanmelden.

Nee, dat kan niet. Als er bloed in het uitstrijkje of in de zelfafnameset zit, kan het niet goed beoordeeld worden.

Na 6 weken kunt u meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Neem contact op met uw huisarts als u hierover vragen heeft.

Als u een operatie aan uw baarmoeder heeft gehad, hoeft u misschien niet mee te doen. Dit hangt ervan af of ook uw baarmoederhals is verwijderd. Als u nog een baarmoederhals heeft, dan is een uitstrijkje zinvol. Vraag bij twijfel uw huisarts. Als u niet mee hoeft te doen, kunt u zich afmelden via de Bevolkingsonderzoek Nederland. U krijgt dan geen nieuwe uitnodigingen meer.

Ja, als u borstvoeding geeft, kunt u gewoon meedoen.

Na 6 weken kunt u weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Neem contact op met uw huisarts als u hierover vragen heeft.

Nee, een spiraaltje is geen probleem.