English Abstract The transmission of Salmonella through the poultry meat
production chain from farm to consumer is described for exposure analysis.
The chain is subdivided in four stages: production animals, animal
processing, the retailer, and the consumer. Simple models of the first two
stages show how modelling can be a helpful tool to 'a priori' evaluate
effects of intervention measures. Prevalence data indicate a more than
threefold increase between the entrance of the slaughterhouse and the exit
of the retailer, suggesting more data (and more research) are needed in
these stages. Finally, methods to start modelling the consumer stage are
suggested.
Rapport in het kort
Dit rapport beschrijft de transmissie van Salmonella
via de pluimveevleesproductieketen in het kader van
blootstellingsmodellering. De keten is onderverdeeld in vier stadia:
productiebedrijven, slachterij, winkel en consument. Eenvoudige modellen
van de eerste twee stadia laten zien dat modelleren een nuttig instrument is
om effecten van interventiemaatregelen van tevoren in te schatten. Volgens
de huidige (schaarse) gegevens lijkt de prevalentie tussen de ingang van de
slachterij en de uitgang van de winkel meer dan drie keer zo groot te
worden. Meer gegevens en meer onderzoek naar deze stadia zijn daarom
noodzakelijk. Er worden methoden voorgesteld om ook de consumentfase te
modelleren.