Rapport in het kort
Onderzocht op sulfanilamide, sulfadimidine, sulfadoxine
en sulfaquinoxaline (alle sulfonamiden) alsmede Dapson zijn 102 monsters
vleeswaar waaronder: leverworst, kookworst, pluimveevlees en
pluimveevleesprodukten, rookworst, tongeworst enz. In geen van de monsters
werd een sulfonamidegehalte gemeten dat hoger was dan de USA norm van 0.1
mg/kg voor eetbare delen van slachtdieren. Totaal aantal sulfadimidine
positieve monsters: 5. In geen van de vleeswaren was sulfanilamide,
sulfadoxine, sulfadiazine of sulfaquinoxaline aantoonbaar c.q. met HPLC
meetbaar. Meetbare hoeveelheden Dapson bevatten 2 monsters met als hoogste
waarde 0,10 mg/kg ; het andere gehalte ligt met 0,03 mg/kg daar duidelijk
onder. De HPTLC-screeningsmethode is voor Dapson onvoldoende selectief en
behoeft verbetering ; de herhaalbaarheid van de HPLC-bepaling van
sulfadimidine en Dapson is uitstekend. Het onderzoek wordt voorlopig niet
herhaald.