English Abstract Results are presented of a study on the daily dietary
intake, including drinks and drinking water, of lead and cadmium. For this
purpose 123 duplicate portions of 24-hour diets were collected in the
Utrecht region. Two groups of volunteers were selected which statistically
best reflected the Dutch adult population. One group (n=62) sampled their
diets in March 1994, the other group (n=61) in September 1994. The diets
were collected and homogenised whereupon subsamples were lyophilised and
homogenised again. Each sample was analysed on lead and cadmium content by
decomposition of the lyophilised matter with nitric acid in a microwave oven
followed by flameless atomic absorption spectrometric measurements with
Zeeman background correction. Based on the results the daily intake of lead
and cadmium was established for the consumers of these diets. For both
elements, the results of replicate analyses of samples and portions of the
certified reference material 'Total Diet' of the Agricultural Research
Centre in Finland confirmed that the determinations were in line with the
performance characteristics of the method. The downward trend in exposure
to lead established in two identical studies, performed in 1976/1978 and in
1984/1985, continued. In comparison with 1984/1985 the lead intake is
almost reduced by a factor of 2, the daily intake of cadmium hardly changed.
In this 24-hours total diet study 1994 the lead intake ranged from 4.1 to
134 ?g of lead with a mean value of 17.9 ?g; the cadmium intake ranged
from 3.4 to 29.0 ?g of cadmium with a mean value of 11.4 ?g. The male
participants (n=60) had a mean daily intake of 19.5 ?g of lead (range 4.1
to 96.6 ?g) and 12.6 ?g of cadmium (range 3.4 to 29.0 ?g). Female
participants (n=63) consumed less diet with a higher moisture content, which
resulted in a less mean intake of lead and cadmium; their mean daily intake
was 16.5 ?g of lead (range 4.7 to 134 ?g) and 10.2 ?g of cadmium (range
3.6 tot 27.1 ?g). The FAO/WHO advises provisional tolerable weekly
intakes of 25 ?g of lead and 7 ?g of cadmium per kg of body weight , which
means maximum tolerable daily intakes of 3.6 ?g of lead and 10 ?g of
cadmium. For both elements the intakes of lead and cadmium of all
participants were much lower than these limits. The mean daily intake per
kg of body weight was 0.25 ?g of lead (range 0.05 to 2.17 ?g) and 0.15
?g of cadmium (range 0.05 to 0.43 ?g).
Rapport in het kort
Beschreven worden de resultaten van het onderzoek naar
de dagelijkse inname aan lood en cadmium via de voeding, inclusief drank en
drinkwater. Hiervoor werden 123 duplicaten van 24-uurs voedingen verzameld
in de regio Utrecht waarbij twee groepen vrijwilligers werden geselecteerd
die, sociaal en qua leeftijd, een zo getrouw mogelijk beeld vormden van de
Nederlandse volwassen bevolking. Een groep (n=62) bemonsterde hun voeding
in maart 1994, de tweede groep (n=61) in september 1994. De 24-uurs
voedingen werden verzameld en gehomogeniseerd waarna deelporties werden
gevriesdroogd en opnieuw gehomogeniseerd. Het gehalte aan lood en cadmium
werd bepaald door analyseporties van de gevriesdroogde monsters met
salpeterzuur te ontsluiten in een microgolfoven, gevolgd door metingen met
vlamloze atoomabsorptie met Zeeman achtergrondcorrectie. Uit de resultaten
van het onderzoek werd de dagelijkse lood- en cadmiuminname via de voeding
door de respondenten berekend. De resultaten van meervoudige analyses van
diverse monsters en van het gecertificeerde referentiemateriaal "Total
Diet", van het Agricultural Research Centre te Finland voldoen voor beide
elementen aan de prestatiekenmerken van de toegepaste methode. De
neerwaartse trend in loodbelasting, vastgesteld in de twee voorgaande,
vergelijkbare studies in 1976/1978 en in 1984/1985, zette door. Ten
opzichte van 1984/1985 is de loodinname bijna gehalveerd. De dagelijkse
cadmiuminname veranderde daarentegen nauwelijks.In dit 24-uurs
voedingenonderzoek bedroeg de gemiddelde inname per dag 17,9 ?g lood (bereik
4,1 tot 134 ?g) en 11,4 ?g cadmium (bereik 3,4 tot 29,0 ?g). De dagelijkse
inname door mannen (n=60) was gemiddeld 19,5 ?g lood (bereik 4,1 tot 96,6
?g) en 11,4 ?g cadmium (bereik 3,4 tot 29,0 ?g). Minder voeding met een
relatief hoger vochtgehalte leidde bij vrouwen tot lagere lood- en
cadmiuminnamen. De gemiddelde inname door de vrouwelijke respondenten
(n=63) bedroeg 16,5 ?g lood (bereik 4,7 tot 134 ?g) en 10,2 ?g cadmium
(bereik 3,6 tot 27,1 ?g). De FAO/WHO adviseert (voorlopig) een toelaatbare
wekelijkse inname van 25 ?g lood en 7 ?g cadmium per kg lichaamsgewicht, wat
neerkomt op een maximaal toelaatbare dagelijkse inname van 3,6 ?g lood en
1,0 ?g cadmium. De dagelijkse innamen aan beide elementen van alle
respondenten lagen ruim beneden deze normen. Per kg lichaamsgewicht werd
gemiddeld 0,25 ?g lood (bereik 0,05 tot 2,17 ?g) en 0,15 ?g cadmium (bereik
0,05 tot 0,43 ?g) ingenomen.