English Abstract The present study addresses the question how to link
sources, emissions, environmental fate, exposures and effects of chemicals
within an actual risk assessment. It focuses on the question of whether
existing models nd data sources cover the source-effect chain. To pin
methods down, polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) have been chosen as an
example. Each part of the present report first discusses general principles
and models and then adds specific examples using PAH data to describe the
source-effect chain. Most information appeared to be available for only few
PAHs, notably benz[a]pyrene and fluoranthene. Two composite measures, the
10 of VROM and the 6 of Borneff, are available as indicators for total PAH
emissions and environmental load. Insight into actual exposure demands, its
spatial and temporal variability and its variability in the general
population, requires adequate data sources. For soil and surface water, no
adequate data sources were found, while relatively adequate data sources
were found for food and consumer products. For air, a concentration time
series could be constructed. B[a]P exposures compared with toxicological
data indicated that limit values are exceeded for exposure via air and for
dermal exposures due to products or soils with a high B[a]P content.
Although food is responsible for more that half of total intake, tentative
oral limit values are exceeded only occasionally. Insights from the study
are more general than shown in the PAH example. Firstly, it appeared that
individual exposures to consumer products or polluted soil may cause
exposures that are high compared to background exposure. Secondly, it is
concluded that spatiotemporal patterns in emission should be known to assess
location- specific exposures and effects. Finally, the present exercise
provided insight into the variability of exposure, where possible as a
function of age. This proved to be valuable to discern groups at high
exposure.
Rapport in het kort
De vraag wordt gesteld hoe emissies, verspreiding in
milieucompartimenten, blootstelling en effecten van chemische stoffen aan
elkaar gekoppeld kunnen worden om te komen tot een integrale
risicoschatting. Centraal staat de vraag of de bestaande modellen en
gegevensbronnen te koppelen zijn en of ze dan de hele bron-effektketen
dekken. Om methoden concreet te beschrijven is gekozen voor een
voorbeeldstof, de polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs). In het
rapport wordt per onderdeel een overzicht van methoden en modellen gegeven
dat vervolgens aan een PAK-voorbeeld toegelicht wordt. Het blijkt dat
slechts voor benzo[a]pyreen en fluorantheen voldoende informatie beschikbaar
was. Twee indicatoren, 10 van VROM en 6 van Borneff, zijn beschikbaar als
indicator voor totaal PAK. Inzicht in feitelijke blootstelling vereist
inzicht in ruimtelijke en temporele variaties van blootstelling en de
variatie van blootstelling in de algemene bevolking, zodat adequate gegevens
een vereiste zijn. De gegevens over PAKs voor bodem en water lieten te
wensen over. Daarintegen werden voor voedsel en consumentenproducten
relatief adequate gegevens gevonden. Voor lucht werd een
concentratie-tijdreeks samengesteld uit monitoring gegevens en meetstudies
in de stad. Als B[a]P blootstellingen tegen toxicologische gegevens aan
gehouden worden wordt gesuggereerd dat grenswaarden voor lucht en voor
dermale blootstelling aan producten en bodems met een hoog PAK gehalte
overschreden kunnen worden. Alhoewel voedsel voor meer dan de helft van de
inname zorgt, ligt de blootstelling rond een voorlopige orale grenswaarde.
De studie levert inzichten in de ketenbenadering op die algemener zijn dan
de voorbeeldstoffen. Ten eerste blijkt dat individuele blootstellingen aan
producten of bodems met hoge (PAK)gehalten kan leiden tot relatief hoge
belastingen. Ten tweede wordt geconcludeerd dat ruimtelijke en temporele
patronen in emissie bekend moeten zijn voordat lokatie specifieke
blootstellingen en effecten geschat kunnen worden. Als laatste levert de
studie inzicht in variabiliteit van blootstelling op, waar mogelijk als een
functie van leeftijd. Dit maakt het mogelijk groepen met een hoge
blootstelling te onderscheiden