Lymphogranuloma venereum (LGV Lymphogranuloma venereum (Lymphogranuloma venereum)) is een bijzondere vorm van chlamydia. LGV wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis serovartypen L1, L2 of L3. Het ziektebeeld is ernstiger dan bij chlamydia omdat deze chlamydia bacterie infecties veroorzaakt dieper in het lichaam.

Wat zijn klachten bij LGV Lymphogranuloma venereum (Lymphogranuloma venereum)?

  • Heftige ontstekingen van het slijmvlies op de plek van infectie
  • Pijnlijke opgezwollen ontstoken lymfeklieren in de liezen
  • Plasklachten
  • Schade aan de darmen (bij een anale infectie)
  • Opzwellen van de geslachtsdelen
  • Onvruchtbaarheid

Besmetting en preventie

Je kunt LGV krijgen door onveilige seks. De bacterie kan zitten in de slijmvliezen van de vagina, urinebuis, anus en keel. Meestal word je besmet door contact tussen penis en vagina of penis en anus. De kans dat je LGV krijgt van orale seks is kleiner. Je kunt ook LGV krijgen via besmette seksspeeltjes.

Je kunt LGV voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks. LGV wordt behandeld met antibiotica. Als je LGV hebt is het is het belangrijk dat ook je sekspartner(s) wordt/worden opgespoord, getest en behandeld als dat nodig is, om verdere besmettingen te voorkomen. Na de behandeling is er altijd een nacontrole om er helemaal zeker van te zijn dat de ziekte over is.

Hoe vaak komt het voor?

LGV komt vooral voor in tropische gebieden zoals Afrika, Zuid-Azië en de Caribische eilanden. In Europa komt het zelden voor. In 2004 was er in Nederland een epidemie van LGV, vooral onder mannen die seks hebben met mannen (MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen)) en die leven met hiv humaan immunodeficientievirus (humaan immunodeficientievirus). De laatste jaren krijgen ook meer MSM die niet hivpositief zijn LGV. In 2022 hadden 469 MSM die zich bij een Centrum Seksuele Gezondheid lieten testen, LGV.