Op 27 maart 2024 heeft de Gezondheidsraad  geadviseerd om de coronaprik niet meer beschikbaar te stellen voor alle zwangeren, dit advies is overgenomen door de minister van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Een coronaprik kan tijdens de zwangerschap veilig gegeven worden, maar is meestal niet nodig. Het risico op ernstige ziekte en complicaties door corona tijdens de zwangerschap is niet meer verhoogd, en een vaccinatie levert weinig gezondheidswinst voor de meeste zwangeren.

Wanneer kan ik wél een coronaprik krijgen?

Ben je zwanger en adviseert je behandelend arts je te laten vaccineren? Bijvoorbeeld vanwege een ziekte of medicijngebruik? Dan kun je bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) door het jaar heen een afspraak maken voor de coronaprik.

Waarom is een coronaprik niet meer nodig?

Diverse onderzoeken laten zien  dat het verhoogde risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus voor zwangeren op dit moment laag is. Daarnaast werd eerder gezien dat de kans op een vroeggeboorte groter was door corona tijdens de zwangerschap. Uit nieuwe gegevens blijkt dat er geen verhoogd risico meer is op vroeggeboorte. Dit komt waarschijnlijk door een combinatie van de milder verlopende omikronvariant, en door de opgebouwde immuniteit door eerdere vaccinaties en doorgemaakte infecties.

Is vaccineren tijdens de zwangerschap veilig?

Uit onderzoek is gebleken dat mRNA-vaccins veilig zijn voor de zwangere en het kind. Het bijwerkingencentrum Lareb Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen) (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen) heeft geen bijzondere bijwerkingen bij zwangeren vastgesteld.

Zwangerschap en andere vaccinaties

Tijdens de zwangerschap kan je je ook laten vaccineren tegen kinkhoest en griep. Deze vaccinaties beschermen je baby direct vanaf de geboorte tegen kinkhoest en een ernstig verloop van griep. Lees meer over deze vaccinaties tijdens de zwangerschap.

Wat is het advies voor andere vaccinaties tijdens de zwangerschap?

Het advies van de Gezondheidsraad gaat alleen over de coronaprik. Ben je zwanger? Het advies blijft om de kinkhoestvaccinatie te halen vanaf 22 weken zwangerschap. Het beschermt je baby direct na de geboorte tegen kinkhoest. Door de hoestbuien die horen bij kinkhoest kan de baby moeilijk inademen en door de benauwdheid moet de baby vaak overgeven. Het kind raakt hierdoor uitgeput en kan uitdrogen. Bekende complicaties zijn longontsteking, stuipen, hersenschade en soms zelfs overlijden. Voor meer informatie over de kinkhoestvaccinatie: Vragen & antwoorden 22 wekenprik | Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Ook blijft het advies om de griepvaccinatie te halen als je zwanger bent. Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. De griepvaccinatie wordt gegeven tussen 15 oktober en 1 maart.: Veelgestelde vragen over de griepprik bij zwangeren | RIVM