RIVM_Logo_Engels

Concluding investigation about the distribution of sterigmatocystin in cheese. I: Method of analysis for sterigmatocystin in cheese, sampling strategy and distribution model

Afrondend onderzoek naar de verdeling van sterigmatocystine in kaas. I: Analysemethode voor sterigmatocystine in kaas, bemonsteringsstrategie en distributiemodel

Publiekssamenvatting

Sterigmatocystine is een carcinogeen mycotoxine, dat in harde kazen voor kan komen. Ter onderbouwing van mogelijke regelgeving voor sterigmatocystine in kaas en het opstellen van een bemonsteringsprocedure voor kazen werd onderzoek verricht naar het concentratieverloop van sterigmatocystine in de kaaskorst. Eerst werd onderzocht of de analysemethode verbeterd kon worden. Een standaardwerkvoorschrift werd een bemonsterings- en meetstrategie ontwikkeld om een wiskundige verband af te leiden tussen de concentratie aan sterigmatocystine en de diepte vanaf de buitenkant van de kaas. Daarvoor werd een kaas gebruikt, op natuurlijke wijze met sterigmatocystine gecontamineerd. Met behulp van een experimentele functie kon een verband worden beschreven tussen sterigmatocystine en diepte. Daarmee is het in principe mogelijk een optimale laagdikte voor monstername vast te stellen. Verwacht kan worden dan een kaaslaag van 3 mm, genomen vanaf de buitenzijde van een kaas, > 95% van de totaal in die kaas aanwezige hoeveelheid sterigmatocystine bevat.

Synopsis

Abstract not available
 

Home / Documents and publications / Concluding investigation about the distribution of sterigmatocystin in cheese. I: Method of analysis for sterigmatocystin in cheese, sampling strategy and distribution model

RIVM Committed to health and sustainability
Menu