RIVM_Logo_Engels

Methods to detect allergens in food

Methoden om allergenen in voedsel te detecteren

Publiekssamenvatting

Het is nog niet mogelijk om de verplichte informatie-etikettering van voedingsproducten goed te handhaven. Vanuit Europese regelgeving geldt per 1 november 2005 de verplichting om de aanwezigheid van allergie opwekkende stoffen (allergenen) op de etiketten van voedingsproducten te vermelden. Om dit beleid goed te handhaven moet bekend zijn hoeveel allergenen een mens binnen mag krijgen voordat er een allergische reactie optreedt. Zonder deze gegevens is het wel mogelijk om de aanwezigheid van allergenen in voedsel aan te tonen, maar onmogelijk om precies aan te geven of dit een allergische reactie tot gevolg heeft. Alleen als het risico voor een allergische reactie bestaat is handhaving van belang.Een extra factor om rekening mee te houden in allergenen-onderzoek, zijn nieuw ontwikkelde soorten voeding ('novel foods'). Er kan bij deze voeding sprake zijn van nieuwe of onbekende eiwitten. Nu is nog moeilijk te voorspellen of deze eiwitten allergie opwekken.

Synopsis

Currently it is not well possible to control correctness of product-information concerning the content of food allergens in food products. From November 1, 2005, EU legislation requires labeling of content of food allergens in food products. Methods to detect food allergens in food are available, but for the purpose of control of adequate labeling, threshold values need to be known, in order to set criteria for methods in terms of sensitivity. Such threshold values are largely unknown.An additional problem is posed by novel foods. Novel foods may contain new or hitherto unknown allergens. Currently it is difficult to predict potential allergenicity of these proteins.
 

Home / Documents and publications / Methods to detect allergens in food

RIVM Committed to health and sustainability
Menu