Het rapport ‘Staat van Zoönosen 2019’ geeft een overzicht van de belangrijkste zoönosen die in Nederland voorkomen. Zoönosen zijn infectieziekten die van dier op mens kunnen worden overgedragen. Daarnaast beschrijft het themahoofdstuk hoe landen en organisaties in de grensregio’s, binnen Europa en wereldwijd samenwerken om zoönosen te bestrijden.

Papegaaienziekte

Er waren in 2019 meer meldingen van mensen met papegaaienziekte, ook wel psittacose of ornithose genoemd, dan vorige jaren. In totaal zijn er 91 meldingen binnengekomen. In 2018 waren dat 64 meldingen en in 2017 52 meldingen. De ziekteverwekker, Chlamydia psittaci, kan door vogels op mensen worden overgedragen. Dat gebeurt meestal via thuisgehouden vogels. De toename is waarschijnlijk ook voor een deel toe te schrijven  aan besmetting via in het wild levende vogels. Geïnfecteerde mensen kunnen  griepachtige klachten krijgen met koorts, hevige hoofdpijn, spierpijn, hoesten, rillerigheid en zweten. In ernstigere gevallen kan een longontsteking ontstaan.

Hazenpest

In 2019 is bij zes hazen hazenpest (tularemie) aangetoond. De hazen kwamen uit gebieden in Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht. Het betreft vijf regio’s waar hazenpest niet is eerder vastgesteld. Artsen en laboratoria zijn sinds november 2016 verplicht om hazenpest te melden. De ziekte komt bij mensen weinig voor; in 2019 zijn vier meldingen binnengekomen. Mensen krijgen meestal zweren op de huid nadat ze contact hadden met besmette karkassen van dieren. Ook na een beet van een besmet insect kan je de ziekte krijgen. Andere mogelijke klachten zijn een oogontsteking, opgezwollen lymfeklieren, buikklachten/diarree, of een longontsteking.

De Staat van Zoönosen

De Staat van Zoönosen komt elk jaar uit en is een gezamenlijke uitgave van het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)) in samenwerking met verschillende partners. Het rapport biedt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en trends op het gebied van zoönosen in Nederland.