landschap met lanbouwgrond en bebouwing op de achtergrond

De samenleving is bezorgd over de aanpak van stikstof en de voorgenomen maatregelen, en de boeren in het bijzonder. De afgelopen dagen zijn er veel vragen gesteld aan het RIVM over de manier van berekenen en meten van stikstof. Er zijn twijfels geuit over de betrouwbaarheid van het model. Het RIVM geeft op zo feitelijk mogelijke wijze en met de best beschikbare wetenschappelijke kennis, informatie en cijfers voor beleid en uitvoering. We realiseren ons dat wetenschappelijke inzichten zich ontwikkelen en ter discussie gesteld kunnen worden en data op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Het is voor ons belangrijk om hierover in gesprek te zijn en te blijven.

Data en modellen

Voor het RIVM is transparantie erg belangrijk.  Er is een beeld ontstaan dat het RIVM niet open zou zijn over de modellen en berekeningen, dit is onjuist. 
Alles wat wij doen is openbaar beschikbaar op de website. Al onze meetresultaten en modellen zijn extern beschikbaar, iedereen kan deze inzien en gebruiken. Uitzondering daarop zijn de ruwe data. Ruwe meetdata worden eerst op kwaliteit gecontroleerd. Zo zorgen we ervoor dat er geen onjuiste gegevens in de berekeningen terecht komen, bijvoorbeeld als er een meetbuisje is weggenomen.  Ook heeft het te  maken met licenties, privacygegevens en de beveiliging van ons netwerk, waardoor we de ruwe data niet altijd open-source kunnen ontsluiten. Het RIVM is altijd bereid om anderen deze data op ons instituut te laten inzien. 
AERIUS, het instrument dat wordt gebruikt voor het stikstofbeleid, is open-source software en dus voor iedereen inzichtelijk en beschikbaar. Ook het OPS-model dat aan AERIUS ten grondslag ligt, is toegankelijk via de website www.aerius.nl.

Kennis over stikstof        

Stikstof kan een negatief effect hebben op de natuur. Daarom heeft Nederland zich verplicht om natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof te beschermen. Het RIVM werkt samen met vele andere kennispartners en de agrarische sector om kennis te verzamelen over hoeveel stikstof er aanwezig is in Nederland en welke effecten dit mogelijk heeft op de natuur. De kennis hierover is over een lange reeks van jaren opgebouwd door metingen, berekeningen en onderzoek naar de verspreiding van stikstof in de atmosfeer. Dit is steeds getoetst en gewaardeerd door andere experts, onder andere in internationale reviews. Jaarlijks informeren we de samenleving over de stand van zaken van de luchtkwaliteit. 
 

Openheid over meten

Aanleiding voor deze video is de aanhoudende klachten over onjuiste meetmethodes stikstof en het niet open zijn van het RIVM over de soorten metingen. In deze wordt uitgelegd hoe het RIVM meet, berekent en modelleert. Addo van Pul, onderzoeker legt uit hoe dit in zijn werk gaat.