Eén van de belangrijkste aspecten die e-sigaretten aantrekkelijk maken is de diversiteit aan beschikbare smaken. Zowel rokers als niet-rokers vinden de zoete en munt-achtige smaken veel lekkerder dan tabakssmaken. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Erna Krüsemann, een samenwerking tussen RIVM en Wageningen University. Krüsemann verdedigt haar proefschrift op 16 maart.

Tijdens het vierjarig promotieonderzoek is onderzocht wat het aanbod van smaken in e-liquids in Nederland is en welke smaakstoffen aan e-liquids worden toegevoegd. Ook is gekeken welke smaken e-sigaretten aantrekkelijk maken voor mogelijke gebruikers. Op basis van onder andere dit onderzoek heeft de staatssecretaris van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aangekondigd alle smaken behalve tabakssmaak in e-liquids te gaan verbieden. Het verbod op smaakjes moet e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren en niet-rokers.

Smaakstoffen

Er zijn tienduizenden verschillende e-liquids aangemeld voor verkoop op de Nederlandse markt. Deze e-liquids zijn verkrijgbaar in 245 verschillende, meestal zoete, smaken. Hiervoor blijken fabrikanten vooral smaakstoffen met een zoete, fruitige smaak  aan e-liquids toe te voegen zoals vanilline, ethylmaltol en ethylbutyraat. Alle (mogelijke) e-sigaret gebruikers vinden smaken de meest aantrekkelijke eigenschap van e-sigaretten. Rokende volwassenen vinden e-liquids met zoete smaken en met menthol/munt-smaken even lekker als niet-rokende jongeren (tot 18 jaar) en jongvolwassenen (20-25 jaar). Ook vinden ze allemaal deze zoete en munt-achtige smaken veel lekkerder dan tabakssmaken, door de zoetere smaak en het verkoelende effect. Indirect maskeren ze de bittere smaak en het irriterende gevoel van nicotine.

Minder aantrekkelijk

Het dampen van een e-sigaret is schadelijk is voor de gezondheid. De meeste gebruikers in Nederland zijn volwassenen die ook tabak roken of dat hebben gedaan. Maar e-sigaretten worden steeds populairder onder jongeren: in de afgelopen jaren heeft meer dan een kwart van de middelbare scholieren er ooit één gebruikt. De bevindingen laten zien dat e-sigaretten waarschijnlijk minder aantrekkelijk worden als alle smaken behalve tabak worden verboden. Zo zullen jongeren en niet-rokers minder snel e-sigaretten gaan gebruiken en daardoor wordt de kans op schadelijke gezondheidseffecten kleiner. Ook zal de e-sigaret door een dergelijk verbod een minder aantrekkelijk alternatief worden voor rokers die willen stoppen met roken.

Dit onderzoek is uitgevoerd tussen 2017 en 2020 door het RIVM in samenwerking met Wageningen University & Research, in opdracht van het ministerie van VWS. Dit onderzoek wordt beschreven in het proefschrift “The role of flavors in attractiveness of electronic cigarettes”, door Erna Krüsemann (Wageningen University, maart 2021).

Krüsemann verdedigt het proefschrift op 16 maart om 16:00 uur. De verdediging is live te volgen via de volgende link: https://weblectures.wur.nl/p2g/player/player.aspx?id=aulatv