U bevindt zich op: Home Voedsel

Voedsel

Gewijzigd op:24-10-2016

Ons voedsel moet veilig zijn. Dat is vastgelegd in de Warenwet en in de Europese General Food Law. De veiligheid van ons voedsel wordt onder andere bepaald door de (ongewenste) aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

Sommige gevaarlijke stoffen kunnen van nature aanwezig zijn in ons voedsel (bijvoorbeeld natuurlijke toxinen of zware metalen). Dergelijke stoffen kunnen ook ongewenst in voedsel terechtkomen door menselijk handelen. Dat kunnen procescontaminanten en residuen van gewasbeschermings- of diergeneesmiddelen zijn, of stoffen die uit verpakkingsmiddelen naar voedsel migreren.

Mogelijke risico's

Door de aanwezigheid van dergelijke stoffen kunnen er gezondheidsrisico's optreden. Om dat in te schatten kan een risicobeoordeling worden gemaakt. Er zijn modellen om de blootstelling aan stoffen via voedsel in te schatten, zie bijvoorbeeld het rapport Probabilistic dietary exposure models. Ook bestaan er verschillende normen voor stoffen in voedsel.

Stoffen toevoegen

Sommige stoffen worden toegevoegd aan verrijkte en functionele voedingsmiddelen met als doel onze gezondheid te verbeteren. Daarnaast zijn er voedingssupplementen op de markt, zoals kruidenpreparaten en supplementen met vitaminen of mineralen. Deze zijn in te nemen ter aanvulling van de gewone voeding. Het (geclaimde) effect is het bevorderen van de gezondheid.

Wetgeving

Voor een deel van de stoffen in voedingsmiddelen en voor sommige voedingsmiddelen geldt specifieke, aanvullende wetgeving. De wetgeving stelt ook regels aan producenten en fabrikanten voor het mogen voeren van voedings- en gezondheidsclaims. Deze informatie vindt u via de subpagina's van deze pagina.

Instituten rond voedsel

Europese instituten

In Europa valt voedselveiligheid onder het Directoraat Generaal Gezondheid en Voedselveiligheid (DG SANTE) van de Europese Commissie. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) adviseert de Europese Commissie over verschillende aspecten van voedselveiligheid.

Nederlandse instituten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt en bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten.
Het RIVM werkt aan de risicobeoordeling van stoffen in voedsel voor de EFSA, VWS en de NVWA.
Het RIKILT (Wageningen Universiteit) is gespecialiseerd in het meten van stoffen in voedsel.
De Food-info site (Wageningen Universiteit) geeft informatie over voedsel (productie, ingrediƫnten en veiligheid).
Het Voedingscentrum informeert over veilig, gezond en bewust eten.

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.