Introductie

Welkom (bijna) dertiger!

Rond je 30e verjaardag krijg je je eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het is begrijpelijk als je hier vragen over hebt. Op deze pagina geven we graag meer informatie over het bevolkingsonderzoek, speciaal voor iedereen die voor het eerst uitgenodigd wordt.

Hoe ontstaat baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker ontstaat bijna altijd door een langdurige besmetting met het humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)). Bijna iedereen heeft een keer HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf weer op. Als dit niet gebeurt, dan kunnen er afwijkende cellen in de baarmoederhals ontstaan. Ook de meeste afwijkende cellen worden door het lichaam weer opgeruimd. Soms lukt dat niet. Dan kan op lange termijn baarmoederhalskanker ontstaan.

Wat is HPV?
HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Er zijn veel soorten HPV. De meeste soorten zijn absoluut niet gevaarlijk, maar een paar soorten wel. Deze soorten HPV kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. De HPV-soorten 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Je krijgt HPV via seksuele handelingen. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen. En bijna altijd ruimt het lichaam dit virus zelf weer op. 

Heb je als tiener de HPV-vaccinatie gehad? 
Dan is het nog steeds belangrijk om nu mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. 
De HPV-vaccinatie beschermt je voor een groot deel tegen zes verschillende soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker. De HPV-vaccinatie beschermt tegen de twee HPV-typen, die het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken. 
Uit onderzoek blijkt dat je mét de HPV-vaccinatie tot 87% minder kans hebt om baarmoederhalskanker te krijgen. Maar het is geen 100% bescherming. Daarom is het nog steeds belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Een uitstrijkje of een zelfafnameset
Heb je een uitnodiging ontvangen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Dan kun je een afspraak maken bij de huisartsenpraktijk voor een uitstrijkje. We begrijpen dat je dit misschien spannend vindt. Het uitstrijkje wordt bijna altijd gedaan door een vrouwelijke doktersassistent. Zij vertelt je eerst hoe het onderzoek gaat. Het maken van een uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten.
Je kunt ook meedoen met een
zelfafnameset. Met de zelfafnameset kun je zelf thuis vaginaal materiaal afnemen en opsturen naar het laboratorium. Dit wordt getest op HPV. Bij ongeveer 2 op de 10 vrouwen van 30 jaar wordt er HPV gevonden.  Dan moet je alsnog een uitstrijkje laten maken bij de huisartspraktijk om te onderzoeken of er ook afwijkende cellen zijn. De zelfafnameset kun je aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek met jouw DigiD Digitale Identiteit (Digitale Identiteit). Je kunt ook bellen of mailen naar Bevolkingsonderzoek Nederland.

Je kiest zelf of je mee wilt doen. Wil je meer weten over wel of niet meedoen? Kijk dan op deze pagina.
 

Wil je meer zien en lezen?

Veelgestelde vragen

Als je zwanger bent of net bevallen kun je beter niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Vanaf 6 weken na de bevalling kun je weer een uitstrijkje laten maken voor het bevolkingsonderzoek.

Als ik niet reageer, wanneer krijg ik dan weer een uitnodiging?

Als je niet reageert, krijg je eerst nog een herinnering. Reageer je daar ook niet op, dan krijg je na 5 jaar (dus als je 35 wordt) weer een nieuwe uitnodiging.

Baarmoederhalskanker wordt vrijwel altijd door HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) veroorzaakt. In zeldzame gevallen heeft iemand baarmoederhalskanker zonder HPV-infectie.

Als je geen klachten hebt, kun je deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. Heb je klachten zoals bloedingen vlak na seks of bloedingen tussen twee menstruatieperiodes? Neem dan altijd contact op met je huisarts, want misschien heb je ander onderzoek nodig.

Baarmoederhalskanker komt voor bij mensen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom worden deze vrouwen voor het bevolkingsonderzoek uitgenodigd

Je kunt je afmelden via Mijn Bevolkingsonderzoek met je DigiD Digitale Identiteit (Digitale Identiteit) op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Je kunt ook bellen of mailen. Kijk voor de contactgegevens op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/contact.