Hepatitis

In dit overzicht vindt u de RIVM-brochures over hepatitis. Klik op de titel om naar de brochure te gaan.

 • Wat is hepatitis A 20 juni 2013

  Hepatitis is een ontsteking van de lever. Als de ontsteking ontstaat door een virus, spreekt men van virale hepatitis. Virale hepatitis is wereldwijd de meest voorkomende leverziekte. Virussen zijn uiterst kleine deeltjes die, in tegenstelling tot bacteriën, ongevoelig zijn voor antibiotica. Virusinfecties zijn dus niet te genezen met antibiotica. Er zijn momenteel zes verschillende vormen van virale hepatitis bekend. Deze worden aangeduid met de eerste letters uit het alfabet: hepatitis A, B, C, D, E en G. Deze brochure gaat over hepatitis A.

 • Wat is hepatitis B 20 juni 2013

  Hepatitis is een ontsteking van de lever. Als de ontsteking ontstaat door een virus, spreekt men van virale hepatitis. Virale hepatitis is wereldwijd de meest voorkomende leverziekte. Virussen zijn uiterst kleine deeltjes die, in tegenstelling tot bacteriën, ongevoelig zijn voor antibiotica. Virusinfecties zijn dus niet te genezen met antibiotica. Er zijn momenteel zes verschillende vormen van virale hepatitis bekend. Deze worden aangeduid met de eerste letters uit het alfabet: hepatitis A, B, C, D, E en G. Deze brochure gaat over hepatitis B.

 • Wat is hepatitis C 20 juni 2013
 • Wat is hepatitis 20 juni 2013

  Hepatitis is een ontsteking van de lever. Als de ontsteking ontstaat door een virus, spreekt men van virale hepatitis. Virale hepatitis is wereldwijd de meest voorkomende leverziekte. Virussen zijn uiterst kleine deeltjes die, in tegenstelling tot bacteriën, ongevoelig zijn voor antibiotica. Virusinfecties zijn dus niet te genezen met antibiotica. Er zijn momenteel zes verschillende vormen van virale hepatitis bekend. Deze worden aangeduid met de eerste letters uit het alfabet: hepatitis A, B, C, D, E en G.
  Deze brochure is opgesteld door het Nationaal Hepatitis Centrum en na opheffing daarvan overgenomen door het RIVM.

 • Hepatitis B-vaccinatie voor studenten met een beroepsgebonden risico 20 november 2013
 • Hepatitis B-vaccinatie voor medewerkers in de gezondheidszorg 20 november 2013

  Het hepatitis B-virus is bij bloedcontact 100-maal zo besmettelijk als hiv, dat de ziekte aids veroorzaakt. Besmetting via bloedcontact is een ’beroepsrisico’ voor werkers in de gezondheidszorg. Vaccinatie geeft een langdurende bescherming tegen een hepatitis- B-infectie. Volgens het Arbo-omstandighedenbesluit is de werkgever verplicht hepatitis B-vaccinatie aan te bieden aan iedere werknemer als zij aan het hepatitis B virus blootgesteld kunnen worden.

 • Hepatitis B-preventie 20 november 2013

  Deze folder gaat over hepatitis B, hoe u de ziekte kunt krijgen en hoe u de ziekte kunt voorkomen. Hepatitis B is een wereldwijd veel voorkomende, besmettelijke leverziekte die soms ernstig kan verlopen. Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. U kunt ook in Nederland besmet raken met het hepatitis B-virus.

 • Risico-inventarisatie & evaluatie 20 november 2013

  Iedere werkgever is wettelijk verplicht om periodiek een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) te doen om de gevaren voor werknemers op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkplek in kaart te brengen.

 • Veldnorm vaccinatie hepatitis B in arbogerelateerde omstandigheden 20 november 2013
 • Zie ook
RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu